De meget dyre forbrugslån – også kaldet kviklån – er væk, og det samme er reklamer for forbrugslån i sammenhæng med reklamer for spil og betting.
Det viser en ny evaluering af initiativerne i den politiske aftale om et opgør med kviklån fra 2020.
Initiativerne har betydet, at de meget dyre forbrugslån er blevet fjernet fra markedet, og at hver anden udlånsvirksomhed har lukket deres aktivitet på det danske marked.
”Opgøret med de dyre kviklån er vigtigt. Vi er lykkedes med at sætte en stopper for, at forbrugere kan ende i gældsspiraler med de her lån, som ender med at blive meget dyrere, end man regnede med. Men arbejdet stopper ikke, og vi holder fortsat øje med, hvad der sker på markedet for forbrugslån f.eks. på Facebook. Men i dag er der stor grund til at glæde sig på vegne af de danske forbrugere,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.
Den politiske aftale blev indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet samt Nye Borgerlige.
Med aftalen fra december 2019 blev det aftalt, at der også skulle holdes øje med udviklingen af lån mellem privatpersoner, såkaldte P2P-lån.
Evalueringen finder ikke en generel tendens til, at låneaktiviteten er flyttet fra traditionelle lån til P2P-lån som følge af aftalen, men udviklingen tyder på, at markedet for P2P-lån er i vækst. Det sker i grupper på Facebook, hvor aktiviteten har været stigende, og som noget nyt på dedikerede internetportaler.
Samlet set udgør lån mellem privatpersoner fortsat en meget begrænset andel af danske forbrugslån.
Der er på baggrund af den politiske aftale også udarbejdet undervisningsmateriale i privatøkonomi til de danske folkeskoler og ungdomsuddannelser mhp. at understøtte gode forbrugsvaner og ansvarlig privatøkonomi. Det har medvirket til, at der i dag er et styrket fokus på, at alle børn og unge i de danske folkeskoler og ungdomsuddannelser undervises i privatøkonomi, herunder betydning af optagelse af lån.
Læs hele evalueringen af kviklånsloven her.
For yderligere oplysninger, kontakt
Erhvervsministeriets pressetelefon, tlf. 91 33 70 07.