Storbritannien har valgt at forlade EU og er per 31. januar 2020 derfor ikke en del af Unionen.
Inden da blev der forhandlet en aftale mellem EU og Storbritannien, som sikrer, at der lige nu er en overgangsperiode i gang, hvormed alle EU’s regler i perioden fortsat vil gælde for britiske borgere og virksomheder, og at forhold og rettigheder i øvrigt vil være uændrede i den periode.
Den periode slutter dog med udgangen af december 2020, og Storbritannien og EU forhandler derfor nu om en endelig aftale for, hvordan det fremtidige forhold skal se ud.
Det endelige udfald kan have stor betydning for danske virksomheder og dansk erhvervsliv. Og der er en risiko for, at det ender med et klippekantsscenarie, hvor Storbritannien og EU ikke kan nå til aftale, inden overgangsperioden udløber.
De danske myndigheder er derfor gået i forhøjet beredskab med udsigten til et no-deal Brexit. Beredskabet betyder ekstra toldbehandling ved grænserne, yderligere tilgængelig information og oplysning til berørte virksomheder og telefonlinjer til både private og erhvervslivet, der vil være ekstraordinært åbne også efter jul og over nytår.
Du kan finde yderligere oplysninger om, hvordan din virksomhed kan forberede dig her.
Hvis der ikke kommer en aftale:
Hvis der fortsat ikke er en aftale den 28. december 2020, går de danske myndigheder i det højeste beredskab.
Det betyder også, at regeringens handlingsplan for små og mellemstore virksomheder fra 2019 aktiveres. Planen består af en informationsindsats, administrative forberedelser og støtte til omstilling. Læs mere om den her.
Herunder kan du se, hvordan du kan forholde dig som virksomhed:>
- Hold dig opdateret på virksomhedsguiden og brug Brexit-tjeklisten.
- Ring og spørg om hjælp. Relevante myndigheder holder åbent i de kritiske dage også nytårsaftensdag og nytårsdag.
Erhvervsstyrelsen: 72 20 00 30
Sikkerhedsstyrelsen: 25 43 16 40
Patent og Varemærkestyrelsen: 43 50 83 01
Søfartsstyrelsen: 72 19 60 00
Konkurrence og Forbrugerstyrelsen: 72 19 60 00
Støtte til omstilling:
- Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har allerede tilført Brexit-indsatsen 10 mio. kr. ekstra til at rådgive virksomheder i forbindelse med Brexit. Virksomhederne har allerede nu adgang til rådgivning i erhvervshusene. Derudover har Erhvervsfremmebestyrelsen afsat 39 mio. til kompetenceudvikling og opkvalificering af ansatte i virksomheder, der rammes af Brexit.
- Der er desuden afsat 825 mio. kr. af på finansloven for 2021, der blandt andet skal gå til etablere et virksomhedsprogram knyttet til omstilling af SMV’er i hele landet.
Erhvervsstyrelsens hjemmeside vil blive opdateret med informationer om, hvordan disse midler kan ansøges.
Hvis der kommer en aftale:
Samhandlen med Storbritannien vil fortsat være ændret.
Som virksomhed skal du derfor være opmærksom på f.eks. certifikater eller godkendelser, der skal indhentes, som måske ikke var relevante tidligere.
- Aftalen vil blive omtalt og information opdateret på virksomhedsguiden. Søg hjælp hos dit lokale erhvervshus på virksomhedsguiden.
Læs mere på Udenrigsministeriets hjemmeside her.