Forstå patentreformen og bliv klar til at stemme d. 25. maj

Publiceret 24-02-2014

Den 25. maj 2014 skal danskerne træffe to vigtige valg. Der er nemlig både Europa-Parlamentsvalg og folkeafstemning om, hvorvidt Danmark skal tilslutte sig den fælles patentreform. Mens det første er et relativt kendt emne, er patentreformen en ny ting for mange danskere.

Derfor skyder regeringen i dag en omfattende oplysningsindsats i gang.  Den skal sikre, at vælgerne ved, hvad det vil betyde, hvis Danmark vælger henholdsvis at tilslutte sig eller at stå uden for patentreformen.

Erhvervs- og vækstminister Hernik Sass Larsen:

"Målet med oplysningsindsatsen er at give alle danskerne adgang til faktuel og let forståelig information om patentreformen, så de er klædt på til at afgive deres stemme ved folkeafstemningen. Det har betydning for mange danske virksomheder og arbejdspladser, hvorvidt Danmark tilslutter sig patentreformen. Netop derfor er det så vigtigt, at vælgerne ved, hvad de stemmer om."

Udenrigsminister Martin Lidegaard er helt enig i dette behov og tilføjer:

"Jeg håber derfor, at vi med denne indsats kan få så mange som muligt til at stemme den 25. maj. Det bliver en vigtig afstemning for Danmark og danske arbejdspladser."

Oplysningsindsatsen vil inkludere:

  • En folder, der kort og overskueligt forklarer indholdet af patentreformen, som vil være tilgængelig på nettet og på papir på biblioteker, borgerservice-centre og udvalgte uddannelsesinstitutioner.
  • En redegørelse, der beskriver patentreformen i detaljer, og som ligeledes vil være tilgængelig på nettet og på papir.
  • Hjemmesiden www.patentreformen.dk, hvor det både er muligt at danne sig et hurtigt overblik over reformens betydning og få adgang til detaljeret information om reformen. 
  • En kort animeret film, der blandt andet vil blive vist på Danmarks Radios OBS-spot og på nettet. Filmen lanceres senere i forløbet. 
  • En hotline i Patent- og Varemærkestyrelsen, hvor borgere kan ringe ind og få svar på deres spørgsmål om patentreformen.

Baggrunden for, at der skal afholdes folkeafstemning er, at den fælles patentdomstol - der er en del af patentreformen - vil få kompetence til at træffe afgørelser, der har direkte virkning for borgere og virksomheder her i landet.

Der er derfor tale om suverænitetsafgivelse, og det følger således af grundlovens § 20, at et lovforslag om gennemførelse af aftalen om den fælles patentdomstol skal vedtages med et flertal på 5/6 af Folketingets medlemmer eller, hvis et sådant flertal ikke kan opnås, godkendes ved en folkeafstemning.

Selvom et bredt flertal i Folketinget er for lovforslaget, så er der ikke 5/6 flertal, hvorfor der skal afholdes en folkeafstemning. 

Folder om patentreformen 

Redegørelse om patentreformen