Regeringen og danske fonde går sammen om stærkere iværksættermiljøer

Publiceret 04-11-2024

Regeringen lancerer i dag et nyt samarbejde med en række danske fonde og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), hvor målet er at styrke iværksættermiljøer inden for danske styrkepositioner og skabe bedre grobund for nye danske idéer.

Det danske iværksættermiljø har aldrig stået stærkere, end det gør i dag. Men alligevel støder mange nytænkende iværksættere hovedet mod muren, når deres spirende idé skal blive til en rodfæstet virksomhed.

Derfor laver regeringen nu et nyt samarbejde med en række danske fonde og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) om at investere og udvikle stærke iværksættermiljøer i Danmark. Alle fonde har mulighed for at tilslutte sig samarbejdet.

Erhvervsminister Morten Bødskov:

Danmark skal være et iværksætterland i verdensklasse. Og heldigvis har vi nogle af verdens skarpeste iværksættere. Men desværre har mange nytænkende idéer en kort levetid og når simpelthen ikke at etablere sig til reelle virksomheder. Derfor er jeg glad for, at vi nu i samarbejde med flere danske fonde igangsætter et nyt samarbejde, der skal styrke vores danske iværksættermiljøer. For ved at skabe en solid og sund grobund kan vi bedre sikre, at iværksætternes idéer spirer sig store og robuste og dermed fastholde og udvikle danske styrkepositioner.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund:

Som uddannelses- og forskningsminister er jeg særligt optaget af at styrke rammerne for samarbejdet mellem universiteternes iværksættermiljøer og erhvervslivet. Europa er ved at tabe terræn i det globale kapløb om at skabe vækst og nye store virksomheder. Vores universiteter har værdifuld viden, og vi skal sikre gode muligheder for, at den viden kan spire og forplante sig til nye løsninger og virksomheder i hænderne på dygtige iværksættere.

Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden:

I Danmark har vi et stærkt forsknings- og innovationsmiljø. Samarbejdet mellem regeringen og fondene kan være med til at løfte iværksætterøkosystemerne, så flere innovative idéer og nye opfindelser kan blive til reelle løsninger til gavn for samfundet. I fællesskab kan vi skabe gode rammer i forhold til at omdanne banebrydende idéer til startups og succesfulde virksomheder.

Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør i Industriens Fond:

Med det nye partnerskab har vi mulighed for at dele læring fra vores mangeårige arbejde med at styrke Danmarks iværksætterøkosystemer. Det er netop gennem samarbejde og fælles indsatser, at vi skaber den største positive effekt for vores iværksættere herhjemme. Konkret ser vi det bl.a. som en oplagt mulighed, at vi samarbejder om at skabe et stærkt dansk forankret iværksætterøkosystem baseret på kunstig intelligens, ligesom der også ligger en vigtig opgave i at bringe innovation fra startupmiljøerne ud i det brede danske erhvervsliv gennem styrket samarbejde mellem startups og de etablerede virksomheder.

Lene Skole, administrerende direktør i Lundbeckfonden:

Med samarbejdet går vi på tværs af sektorer sammen om at styrke og udvikle iværksættermiljøerne i Danmark. Det vil bidrage til at videreudvikle og bibeholde Danmarks klare styrkepositioner - ikke mindst på life scienceområdet, og til at udvikle nye styrkepositioner. Det skal både være attraktivt at starte virksomheder og at skalere og udvikle dem, så de forbliver i Danmark og skaber vækst og arbejdspladser til gavn for os alle sammen.

Kim Nøhr Skibsted, administrerende direktør i Grundfos Fonden (Poul Due Jensens Fond):

Det er meget positivt at vi fonde bliver taget med på råd så tidligt i processen og kan være med til at udpege de områder der har de bedste chancer for at vokse på langt sigt. Der er brug for en stærk og fokuseret indsats. Vores indsigt og erfaringer fra både tidligere, nuværende og påtænkte investeringer kan være med til at kvalificere beslutningerne og sikre at indsatsen bærer frugt.

Lars Tveen, administrerende direktør i Bitten & Mads Clausens Fond, Danfoss A/S:

Større danske eksportvirksomheder er i høj grad født af iværksættere, og uden dem havde vi været et fattigere samfund. Så det er vigtigt, at vi i fællesskab skaber og understøtter miljøer, hvor fremtidens jobskabende virksomheder kan blive fostret. I Sønderborg står vi stærkt inden for grøn teknologi og energi, så vi ser frem til at indgå i det nationale samarbejde og bidrage til, at de gode ideer får flyvehøjde og skaber vækst for Danmark.

Lotte G. Lundberg, administrerende direktør i Den Danske Maritime Fond:

Den Danske Maritime Fond er glade for at deltage i fondssamarbejdet med staten for et styrket iværksætterfokus i Danmark. Vores fond prioriterer i særdeleshed maritimt iværksætteri, og med dansk søfart og maritim industri som en dansk styrkeposition har vi flere gange støttet iværksætterprojekter i samarbejde med bl.a. regionale erhvervshuse og universiteter. Men vi kan og ønsker at gøre meget mere sammen med øvrige i dette samarbejde.

Lars Bo Nielsen, direktør i Villum Fonden:

Det er vigtigt at styrke den praktiske værdi af dansk forskning i forhold til de mange samfundsudfordringer, vi står overfor. Vi ser derfor frem til at udforske mulighederne for at samarbejde om at udvikle iværksættermiljøerne, så den fremragende forskning, der udføres på danske universiteter og forskningsinstitutioner, kan omsættes til konkret anvendelse.

Ane Hendriksen, direktør i Velux Fonden:

Som almennyttig fond ønsker vi at understøtte, at flere individer, grupper, institutioner og miljøer øger deres kapacitet og handlemuligheder for at bidrage til løsning af samfundsudfordringer. Iværksættermiljøet har en afgørende rolle i den sammenhæng, og vi glæder os til samarbejdet om, hvordan vi inden for fondens virkeområder bedst kan bidrage til et endnu stærkere iværksættermiljø.

Som en del af indsatsen skal samarbejdspartnerne have fokus på fysiske iværksætter- og inkubationsmiljøer i hele landet samt sikre sammenhæng i indsatser over tid og sammenhæng i investeringerne fra fondene og det offentlige.

Indsatsen er særligt målrettet iværksættere inden for danske styrkepositioner som grøn energi og life science, som rummer potentialet for at vokse sig store og dermed kan bidrage til arbejdspladser, eksport og løsninger på samfundsudfordringer som den grønne omstilling eller global sundhed.

Kontakt

Erhvervsministeriets pressetelefon: 91 33 70 07