Danmark har gennem de senere år haft en positiv udvikling i industriproduktionen, især drevet frem af en kraftigt vækstende life science-industri. Men den globale konkurrence om investeringer og arbejdspladser er skærpet, og hastighed, smidig regulering og gode forhold for forskning og udvikling er centrale.
Regeringen, Konservative, SF, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Radikale Venstre er blevet enige om to nye aftaler. Med aftalen om rød løber for produktionsvirksomheder bliver vejen til at etablere eller udvide produktionsfaciliteter i Danmark nemmere. Og med aftalen om life science-strategien lægges fundamentet for Danmark, som en førende life science nation i Europa, med et mål om at fordoble eksporten til 350 mia. kr. i 2030.
Erhvervsminister Morten Bødskov:
Konkurrencen om fremtidens grønne job er benhård. Med de nye aftaler baner vi nu vejen for nye kapitler i danske vækst- og eksporteventyr. Tempo er nøglen, når man skal etablere nye produktionsarbejdspladser herhjemme. Samtidig går vi forrest internationalt med vores life science-strategi, som skal sikre, at sektoren kan udnytte sit potentiale og fordoble eksporten til 350 mia. kr. i 2030. Med aftalerne tager vi et stort skridt mod at løfte vores industri til næste niveau.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde:
De nye aftaler på life science-området vil bidrage til, at vi bedre kan håndtere de udfordringer, vi står over for i sundhedsvæsenet, hvor flere får brug for behandling og pleje i de kommende år. Med aftalerne kan vi bl.a. styrke rammerne for den kliniske forskning herhjemme og samarbejdet på tværs af det offentlige og private. Og vi kan sætte fart på udbredelsen af nye teknologier og innovative sundhedsløsninger, som både kan øge kvaliteten i patientbehandlingen og frigive tid hos sundhedspersonalet.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund:
Danmark har en virkelig stærk life science-sektor, den vil vi gøre endnu stærkere. Uddannelse og forskning er fundamentet for, at vi kommer i mål med den ambition. Regeringen lægger derfor op til at fortsætte med at investere markant i forskning på området og skabe gode betingelser for, at forskningen kan blive til nye, innovative sundhedsløsninger og bedre patientbehandling. Der er også brug for, at Danmark åbner sig mere mod verden for at sikre den nødvendige kvalificerede arbejdskraft. Derfor vil vi etablere en international elitesommerskole, der skal udvikle danske talenter og opbygge internationale netværk inden for life science.
Digitalisering- og Verdensmålsordfører for Socialdemokratiet, Birgitte Vind:
Danmark og dansk erhvervsliv skal klare sig i en verden med tiltagende hård konkurrence. Det er derfor utroligt positivt, at vi med de to aftaler sikrer, at både den danske life science-industri fortsat vil være i verdensklasse, og at vi fejer bøvl og bureaukrati væk for danske produktionsvirksomheder. Med dagens to aftaler sikrer vi både en life science-industri, der kan samarbejde med forskere, myndigheder og sundhedsvæsenet i Danmark og dermed udvikle sig, og vi tager samtidig virksomhederne i hånden og hjælper dem med at etablere produktion ved at skabe industriparker. Tilsammen skaber vi med aftalerne bedre grobund for dansk erhvervsliv og for danske arbejdspladser i fremtiden.
Erhvervsordfører fra Venstre, Louise Elholm:
Danmark har vi en stærk Life Science-sektor, men vi skal blive endnu stærkere. Vi skal sikre et levende og stærkt økosystem for både eksisterende og fremtidige life science-virksomheder. Denne aftale bidrager til at sikre dette. Med bedre brug af nye løsninger i sundhedsvæsenet og attraktive rammevilkår for virksomheder gør vi Danmark til en attraktiv placering af nye virksomheder og produktionsfaciliteter. Sammen med det stærke samarbejde, vi i Danmark har mellem det politiske niveau og virksomhederne, sikrer vi opmærksomhed på de barrierer, som også i fremtiden kan opstå.
Erhvervsordfører for Moderaterne, Charlotte Bagge:
Muligheden for forskning og afprøvning af produkter i Danmark er altafgørende for at styrke dansk life science. Det styrker vi nu, ligesom virksomhedernes adgang til at udvikle nye innovative produkter på baggrund af vores sundhedsdata også bliver gjort langt bedre. Dansk life science er en dansk styrkeposition, som vi nu giver rammerne for at udvikle sig yderligere. Det er med andre ord en rigtig god dag for dansk erhvervsliv i dag.
Digitalisering-, It-, og Miljøordfører for Danmarksdemokraterne, Kim Edberg Andersen:
Life science-virksomheder og produktionsvirksomhederne udgør to grundsten i dansk erhvervsliv. Derfor skal vi også politisk sørge for, at virksomhederne har de bedst mulige rammer for fortsat at kunne skabe vækst og arbejdspladser i hele landet. Med den her aftale synes jeg, vi kommer et rigtig godt skridt på vejen. For os har det været helt afgørende, at de kommende fem industriparker bliver placeret rundt om i landet med den geografiske fordeling for øje, så det kommer hele landet til gavn. Og så er jeg ærlig talt godt tilfreds med, at vi letter gebyret for sagsbehandling ved Lægemiddelstyrelsen for vores medicovirksomheder og på den måde rydder en sten af vejen for virksomhederne.
Erhvervsordfører for Socialistisk Folkeparti:
Med denne aftale slår vi fast, at Danmark er blandt de førende inden for life science. Det er en position, vi skal fastholde og styrke – ikke kun for patienternes skyld, men også for erhvervslivet og for Danmarks rolle i en stadig mere usikker verden. Aftalen er et vigtigt skridt mod at opnå større strategisk autonomi i vores erhvervs- og industripolitik. Jeg er især stolt af, at SF har været med til at sætte fokus på dataetik og datasikkerhed, som er afgørende i udviklingen af sektoren. Vi ser frem til at følge, hvordan aftalens resultater bidrager til et stærkere og mere bæredygtigt Danmark i de kommende år.
Erhvervsordfører for Det Konservative Folkeparti, Helle Bonnesen:
Det Konservative Folkeparti sætter dansk erhvervsliv højt, og derfor er vi naturligvis med i aftalen om Life Science. Life Science er afgørende for Danmark. Det skaber både mange arbejdspladser og står for 20 procent af vores samlede vareeksport. Vi er glade for, at der nu udpeges fem industriparker – ikke blot til medicinalindustrien, men til produktionsvirksomheder generelt. For gode rammebetingelser og hurtigere sagsbehandlinger gavner vækstmiljøer. Vi er særligt glade for, at vi har fået indskrevet i aftalen, at industriparkerne skal være under hensyn til særlig værdifuld natur. Vi skal sikre en god balance mellem dansk natur og dansk produktion. Vi tænker også tilbage på iværksætteraftalen, som Konservative var med i tidligere på året. Der sikrede vi 50 millioner kroner om året varigt til afskaffelse af den såkaldte fantomskat. For hvis der i dag sidder en iværksætter med nøglen til Danmarks næste store Life Science-virksomhed, så skal vi gøre alt, hvad vi kan for, at den idé blomstrer. Vi har ikke råd til, at gode ideer går tabt. Det er en god aftale for life science i Danmark i dag – og i fremtiden.
Erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Kofod
For Dansk Folkeparti handler det her om hensynet til landdistrikterne og at vækst og beskæftigelse i hele landet. Med denne aftale træder vi et skrift i den rigtige retning, og det er jeg både stolt over og glad for.
Erhvervsordfører for Radikale Venstre, Katrine Robsøe
Life science industrien er en afgørende industri for både dansk økonomi og sundhed. For Radikale er det vigtigt, at vi sikre bedre adgang til kvalificeret international arbejdskraft og understøtter stærke forskningsmiljøer. Derfor er jeg også glad for, at vi med denne nye strategi sikre gode udviklingsmuligheder, der skal komme os alle sammen til gavn.