Nyt mærke for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse på vej

Publiceret 31-10-2019

Forbrugerne skal nemmere kunne se, om virksomheder behandler deres data ansvarligt, og virksomheder skal lettere kunne skilte med deres IT-sikkerhedsniveau, og måden de behandler data på. Det er målet med en kommende mærkningsordning, som i dag præsenteres.

Regeringen har et stort fokus på dataetik og it-sikkerhed. Derfor glæder det erhvervsministeren nu at kunne løfte sløret for en ny mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse, der gør det lettere at gennemskue, hvilke virksomheder, der behandler brugernes data sikkert og ansvarligt.

Industriens Fond har netop bevilliget godt 18 mio. kroner til det videre arbejde med mærkningsordningen, som vil blive varetaget af organisationerne bag den nye mærkningsordning; Dansk Industri, Dansk Erhverv og SMVdanmark. Erhvervsstyrelsen har bidraget med den brugertestede prototype på mærkningsordningen, som i dag offentliggøres, og Forbrugerrådet Tænk bliver en del af den kommende bestyrelse bag mærket.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”Vi lever i en digital tidsalder, hvor ansvarlig omgang med data er en utrolig vigtig dagsorden, fordi vi hele tiden sætter digitale spor og afgiver mange former for data. Derfor er det vigtigt, at forbrugerne kan føle sig trygge ved den måde, virksomheder behandler deres personlige data på.

Tanken med den kommende mærkningsordning er at gøre det nemmere for forbrugerne at vælge virksomheder, som opfører sig ansvarligt, når det gælder dataetik. Samtidigt vil mærket gøre det mere attraktivt for virksomhederne at styrke deres indsats i forhold til it-sikkerhed og dataansvarlighed.

Det er mit håb, at det nye mærke bliver for de digitale virksomheder, hvad økomærket er fødevarebranchen: en blåstempling, som virksomhederne markedsfører sig på, og som forbrugerne navigerer efter.”

Med midlerne fra Industriens Fond skal Dansk Industri, Dansk Erhverv og SMVdanmark nu etablere mærkningsordningen for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse, som forventes lanceret i løbet af første halvår af 2020.

Tim Sloth Jørgensen, chef for Industriens Fonds cyberprogram:

”Denne mærkningsordning vil ikke kun give bedre indsigt i, hvem der arbejder seriøst og målrettet med it-sikkerhed og datahåndtering. Den vil også være en løftestang til de mange virksomheder, der gerne vil øge deres cybersikkerhed men har brug for retningslinjer og hjælp til at komme i gang og i mål. Ordningen er en vigtig del af Industriens Fonds cybersikkerhedsprogram, og med den brede kreds af samarbejdspartnere, der står bag, tror jeg, at ordningen kan blive en konkret løftestang for øget it-sikkerhed og dataanvendelse i mange danske virksomheder.”

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri:

”Borgerne efterspørger og har krav på at virksomhederne behandler deres data ansvarligt og sikkert. Mærkningsordningen vil hjælpe virksomhederne og samtidig skabe større efterspørgsel efter digital ansvarlighed. Tillid til data kan blive en vigtig konkurrencefordel for Danmark

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv:

Vi har ambitioner om at give it-sikkerhed et solidt løft på tværs af erhvervslivet, så alle typer virksomheder er med. Det skal styrke tilliden, og ultimativt gøre it-sikkerhed til en dansk styrkeposition. Mærket skal være med til at gøre it-sikkerhed til noget, man arbejder praktisk og helt konkret med, uanset udgangspunkt og forudsætninger – også i de helt små virksomheder".

Ane Buch, direktør SMVdanmark:

”It-sikkerhed og hvordan vi håndterer data, er noget der ændrer den måde man driver virksomhed på i disse år. Hvad man gør, hvordan man skal gøre det og ikke mindst den usikkerhed der kommer om forskellen på hvornår man har gjort ’noget’ og ’nok’ fylder utrolig meget i hovederne på danske virksomhedsejere. Dette mærke skal være med at hæve vidensniveauet i virksomhederne, så it-sikkerhed ikke er noget man indfører, men noget man arbejder løbende med.”

Mette Raun Fjordside, vicedirektør Forbrugerrådet Tænk:

”Beskyttelse af forbrugernes privatliv har i disse år Forbrugerrådet Tænks højeste prioritet og derfor er vi glade for at være blevet inviteret med i arbejdet fremover. Vores mål med mærket er at få forbedret sikkerheden, skabe gennemsigtighed og øge trygheden for den enkelte”.

Tilbage i november 2018 anbefalede en ekspertgruppe om dataetik, at der blev udviklet et dataetisk mærke, og i januar 2019 anbefalede Virksomhedsrådet for it-sikkerhed en mærkningsordning for it-sikkerhed. Med den nye mærkningsordning imødekommes begge anbefalinger i ét mærke til gavn for både forbrugere og virksomheder.

En undersøgelse Erhvervsstyrelsen har lavet i samarbejde med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har vist, at over 80 pct. af forbrugerne vil undgå at handle steder, hvis de har mistanke om, at deres data ikke behandles ansvarligt. Samtidig siger 65 pct. af forbrugerne i undersøgelsen, at deres valg vil blive påvirket af en mærkningsordning, som gør det tydeligt for dem, hvilke virksomheder, der behandler deres data etisk ansvarligt.

Erhvervsstyrelsens arbejde med prototypen er gennemført i tæt dialog med erhvervslivet og med inddragelse af en bred interessentkreds. Den brugertestede prototype på mærkningsordningen vil være tilgængelig for alle, der ønsker at arbejde med et mærke.

Danmark er det første land til at præsentere en samlet mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse, og ordningen kan være grobund for udvikling af tilsvarende internationale tiltag, særligt i EU-regi.

Læs rapport om danskernes oplevelse af internetsikkerhed her 

Læs rapport om udviklingen af prototype for datamærkningsordning her 

 

Pressekontakt: