USA-fremstød skal skaffe F-35 ordrer til danske virksomheder

Publiceret 14-09-2016

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen mødes i dag med flere amerikanske producenter af F-35 kampflyet sammen med forsvarsministeren og 18 danske virksomheder. Formålet med fremstødet er at skaffe nye ordrer til flere danske virksomheder.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen:

”Danmarks deltagelse i samarbejdet om at udvikle og producere F35-kampflyet rummer nogle meget interessante industrielle perspektiver. Vi taler potentielt om et tocifret milliardbeløb, når danske virksomheder får mulighed for at deltage i produktion, vedligeholdelse og videreudvikling af de forventede 3.000 F-35 fly til de otte lande i partnerskabet. Med fremstødet i USA ønsker vi at gøre de amerikanske partnere og producenter opmærksomme på, at vi gerne ser samarbejdet udvidet og udbredt til flere nye leverandører.”

I går besøgte erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen sammen med forsvarsminister Peter Christensen Lockheed Martins fabrikker i Texas, hvor F-35 flyene fremstilles. I dag deltager Troels Lund Poulsen sammen med 18 danske virksomheder på en industridag i Washington D.C., hvor den danske delegation mødes med amerikanske virksomheder og partnere i F-35-samarbejdet.

Danske virksomheder har foreløbig modtaget ordrer for ca. 2,3 mia. kr. i joint-strike-fighter samarbejdet. Foreløbig er der produceret ca. 200 ud af de forventede 3.000 fly, og Lockheed Martin vurderer, at potentialet for de danske virksomheder beløber sig til 35 mia. kr. over de kommende 25-30 år i forhold til både produktion og vedligehold. Derudover indebærer deltagelsen i F-35-programmet også muligheder, der strækker sig videre end ordrevolumen og arbejdspladser.

”I regeringens strategiske arbejde for et Danmark i Vækst er det en topprioritet at sikre, at Danmark kommer med på bølgen om Industrialisering 4.0. Deltagelsen i et af de mest højteknologiske militærindustrielle projekter kan virke som løftestang for det,” siger Troels Lund Poulsen.

I de kommende år forventer alene USA at investere op mod 320 mia. US dollars på at købe kampfly. Det giver store muligheder, og et langt perspektiv med vedligeholdelsesopgaver, der kan foregå helt frem til år 2070. Derudover vil fremstødet også kunne bane vej for flere generelle samarbejder mellem danske virksomheder og Lockheed Martin og flere af de øvrige store amerikanske virksomheder.

”Den danske industri har meget at byde på, og jeg er overbevist om, at danske virksomheder vil kunne konkurrere med de øvrige partnerlandes industrier på pris, kvalitet og leveringssikkerhed. Det vil vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at de amerikanske partnere hører om, ligesom vi også arbejder for at udbrede samarbejdet ud over selve F-35 delen. Her er der også gode muligheder for at intensivere samarbejdet og brede det ud til nye virksomheder,” siger Troels Lund Poulsen.

For yderligere pressekontakt:
Presserådgiver Rasmus Holm Thomsen mob: 91 39 94 55 / rht@evm.dk