Super sommer for dansk turisme

Publiceret 17-10-2016

Der var travlhed i august hos det store danske turisterhverv, der holder liv i tæt ved 115.000 arbejdspladser. Der kom betydeligt flere gæster end sidste år, og dermed har både juli og august til sammen, som er årets to mest travle måneder for dansk turisme, overrasket positivt. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen har ambitioner om at skabe yderligere fremgang i de kommende år.

Sommersolen skinnede lunt på de danske hoteller, feriecentre, campingpladser og vandrerhjem i august. De havde samlet set flere både danske og udenlandske gæster på besøg end nogensinde før.

Også juli viste stor fremgang. Dermed vil er det sandsynligt, at 2016 bliver endnu et rekordår for dansk turisme.

Samlet var der i august 4,8 mio. overnatninger på hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og lystbådehavne i august. Det er en stigning på 30.600 overnatninger, eller én procent i forhold til samme måned sidste år. Dermed fortsætter de senere års jævnt stigende tendens. Antallet af overnatninger på hoteller var i år det højeste nogensinde for august måned.

Derimod var der færre overnatninger i danske sommerhuse i august, fremgår det af tallene fra Danmarks Statistik. Men det sker efter en juli måned, hvor de tyske overnatninger i danske sommerhuse gik markant frem, hvilket afspejler, at den tyske ferie lå tidligere i år.

Samlet set glæder udviklingen erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

»Dansk turisme fortsætter med at være inde i en rigtig god gænge. Men vi vil styrke turismen endnu mere herhjemme. Det skal ske med den netop offentliggjorte nationale strategi for dansk turisme,« siger Troels Lund Poulsen.

Strategien indeholder blandt andet et forslag om at øge det høje bundfradrag ved udlejning af sommerhuse med 5.000 kroner. Interessen for at leje danske sommerhuse har de senere år været så stor, at der i dele af landet har været meldt om mangel på ledige huse i højsæsonen. Målet med at hæve det skattefrie bundfradrag er derfor, at få flere danskere til at udleje deres sommerhus.

Den skattefrie bundgrænse for udlejning af sommerhuse er i dag på 21.000 kroner, og hæves med regeringens forslag til 26.000 kroner fra 2018. Det gælder ved udlejning gennem et bureau eller en deleøkonomisk platform, der indberetter til SKAT. Ved privat udlejning er den skattefri bundgrænse på 10.500 kroner.

Regeringen lægger også op til, at øge muligheden for realkreditbelåning af sommerhuse fra 60 til 70 procent, ligesom der åbnes for udlæg og omplacering af op mod 6.000 nye sommerhusgrunde, såfremt kommunerne tilbagefører områder med mindst 5.000 ubebyggede sommerhusgrunde.

»På den måde får vi skabt flere moderne overnatningssteder til det stigende antal turister. Målet er samlet set, at Danmark i 2025 får en tredjedel flere turister, svarende til 17 mio. flere overnatninger end i 2015, og at turismeomsætningen når 140 mia. kr., hvilket er en vækst på 45 mia. kr. fra 2014. Samtidig skal de udenlandske turister være mindst lige så tilfredse med ferieoplevelsen i Danmark som i vores nabolande,« siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen. 

Pressekontakt i Erhvervs- og Vækstministeriet: Lars Erik Skovgaard, tlf. 91 33 70 17, las@evm.dk