Ny og gratis ejerskifteskole skal hjælpe unge landmænd med at blive klar til at købe en gård

Publiceret 24-10-2016

Vækstfonden lancerer nu Landbrugets Ejerskifteskole, der skal hjælpe yngre landmænd med at forberede sig på at købe deres første bedrift. Undervisningen er gratis og foregår online.

Danske landmænd gennemfører hvert år en lang række generations- og ejerskifter. Men sektoren er presset på økonomien, og mange faktorer skal gå op i en højere enhed, før unge førstegangskøbere kan få fod under eget bord.

Derfor lancerer Vækstfonden nu Landbrugets Ejerskifteskole, hvor yngre landmænd gratis kan styrke deres kompetencer og få råd om køb af en gård.

»Masser af unge landmænd drømmer om at købe deres egen gård, på trods af den aktuelle krise i erhvervet. Vi har brug for den viden og fornyelse, de bringer med sig, og derfor er Landbrugets Ejerskifteskole et rigtigt godt initiativ, som jeg håber, at de unge landmænd vil tage godt imod,« lyder det fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Også hos Landbrug & Fødevarer bliver Landbrugets Ejerskifteskole hilst velkommen.

»Det er de unge landmænd, der bidrager med dynamik og fornyelse. Derfor er det afgørende, at vi gør alt hvad vi kan for at hjælpe de unge med at etablere sig som selvstændige.  I øjeblikket er det svært for unge at overtage de bedrifter, der kommer til salg. Vækstfondens Ejerskifteskole bidrager til at skabe overblik, blandt andet over hele den købsproces, unge landmænd skal igennem, hvis de vil etablere sig med egen bedrift,« siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Hos Vækstfonden er der stor efterspørgsel på finansiering til ejerskifter fra landbruget, men det er krævende at få enderne til at mødes i de ofte meget store handler.

»Yngre landmænd har et godt teoretisk fundament, når de kommer ud fra landbrugsskolerne. Men de har et behov for at blive endnu bedre klædt på til mødet med virkeligheden, når de skal træffe den økonomisk største beslutning i deres liv. Landbrugets Ejerskifteskole supplerer den teoretiske viden, der kommer fra skolen med praktiske erfaringer og gode råd opsamlet gennem mange år og de hundredevis af finansieringer af landbrug, vi har gennemført i Vækstfonden,« siger Palle Christiansen, landbrugskundedirektør i Vækstfonden.

Læs mere om det nye initiativ på landbrugetsejerskifteskole.dk.

Kort om Landbrugets Ejerskifteskole

 • Vækstfonden er initiativtager til Landbrugets Ejerskifteskole.
 • Ejerskifteskolen består af seks lektioner med tilhørende opgaver.
 • Lektionerne består af en kort introduktion, videoklip, regneeksempler og nyttige skabeloner.
 • Når alle lektioner er gennemført, kan man indsende sine dokumenter og få personlig feedback fra Vækstfondens landbrugsteam.
 • Initiativet henvender sig hovedsageligt til yngre landmænd på sidste semestre på landbrugsskolerne.
 • Det er gratis at være med. Alle kan gå ind på landbrugetsejerskifteskole.dk

Fakta om Vækstfondens finansiering til landbruget

 • Siden 2012 har Vækstfonden finansieret næsten 600 landbrug for mere end 2 mia. kr.
 • Ud af den samlede beløb til finansiering af landbruget går omkring 28 procent til generations- og ejerskifter.
 • Vækstfonden tilbyder flere former for finansiering til landbrug
 • Vækstlån som henvender sig til ejeren med et etableret landbrug og et behov for finansiering for 1. mio. kr. eller derover.
 • Vækstgaranti på minimum 1 mio. kr., som er målrettet veletablerede små og mellemstore virksomheder, der skal gennemføre større investeringer eller udvide forretningen.
 • Vækstkaution som kan dække op til 2 mio. kr. til finansiering af køb af fast ejendom og ejerskifte.
 • Etableringslån som dækker den yderste del af lånet til finansieringen, dvs. den del som overstiger 85 procent af aktivværdierne.

Yderligere information:

 • Palle Christiansen, Landbrugskundedirektør, på 20 15 08 74 eller pch@vf.dk
 • Peter Bruun, kommunikationschef, på 40 81 35 46 eller pbr@vf.dk
 • Kim Bove, pressechef i Erhvervs- og Vækstministeriet, på 91 33 70 15 eller kkb@evm.dk