Dansk Vækstkapital stimulerer investeringer og udvikling i mindre virksomheder og har nu et pænt overskud

Publiceret 17-10-2016

Dansk Vækstkapital, som har investeret i en lang række danske vækstvirksomheder via venture- og kapitalfonde, giver nu et pænt overskud. Dansk Vækstkapital bidrager til, at der kommer flere job og mere økonomisk aktivitet herhjemme. Hver gang Dansk Vækstkapital investerer én krone, har danske vækstvirksomheder fået tilført 3,4 kroner, fordi andre danske og udenlandske investorer også er gået med. Udviklingen glæder erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Dansk Vækstkapital I, som skal bidrage til at skabe flere vækstvirksomheder i Danmark, er inde i en rigtig god gænge. De investeringer, der er foretaget i en lang række virksomheder siden Dansk Vækstkapital I blev etableret i begyndelsen af 2011, giver således et ganske solidt overskud på tæt ved 200 millioner kroner fra starten af 2015 til midten af 2016.

Overskuddet går tilbage til investorerne, og herunder også Vækstfonden, når de er realiseret. Dermed får de endnu bedre muligheder for at investere i andre vækstvirksomheder.

»Adgang til kapital er meget vigtigt succeskriterie for virksomheder med vokseværk. Derfor er det glædeligt at de virksomheder, der har fået finansiering fra Dansk Vækstkapital, oplever vækst i både antal ansatte, omsætning og eksport,« siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Han tilføjer, at det er vigtigt at få mere fokus på, ikke kun at skabe flere virksomheder, men også at få dem til at vokse sig store..

»Det kan vi hjælpe med til, hvis vi gør det nemmere at rejse kapital, så virksomhederne har den nødvendige finansiering til deres vækstplaner,« siger Troels Lund Poulsen.

Også bestyrelsesformand Lars Nørby Johansen glæder sig over de positive resultater fra Dansk Vækstkapital I, der i investeringsperioden har investeret i 16 venture- og kapitalfonde.

»Dansk Vækstkapitals positive resultater er bredt funderet på tværs af fonde og de underliggende porteføljevirksomheder, hvoraf mange har vist vækst i såvel omsætning som medarbejderantal inden for en lang række brancher. Dermed har fonden i ganske højt tempo fulgt den forventede afkastkurve, og vi ser frem til i de kommende år at følge udviklingen i virksomhederne, der over tid forventeligt vil bidrage til et godt resultat for Dansk Vækstkapital,« siger Lars Nørby Johansen.

Samlet har de virksomheder, som Dansk Vækstkapital har investeret i siden 2011, skabt i nærheden af 900 arbejdsplader herhjemme og øget omsætningen med 3 milliarder kroner. Dermed har disse virksomheder nu omkring 5.500 ansatte i Danmark og en samlet omsætning på tæt ved 13 milliarder kroner. 

Det var i 2011, at regeringen sammen med Forsikring & Pension, ATP og LD blev enige om at skabe Dansk Vækstkapital I, der skulle stille ca. fem milliarder kroner til rådighed som risikovillig kapital for iværksættere og små og mellemstore virksomheder med vækstpotentiale. Investeringsperioden for fonden udløb den 31. december 2015. Årsrapporten 2015 for Dansk Vækstkapital I er netop offentliggjort, hvilke giver lejlighed til at evaluere de foreløbige resultater.

Pressekontakt i Erhvervs- og Vækstministeriet: Pressechef Kim Bove, tlf. 91 33 70 15, e-mail: kkb@evm.dk