Nye principper gør det lettere at forstå boliglånet

Publiceret 12-02-2016

Realkreditbranchen og Forbrugerrådet Tænk har i denne uge afleveret en række fælles principper for lånedokumenter vedrørende realkreditlån til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, der hilser bedre overskuelighed og sammenligningsmuligheder for forbrugerne velkommen.

Det skal være lettere for forbrugerne at forstå lånedokumenterne og sammenligne priser i forbindelse med lånetilbud vedrørende realkreditlån. Det er tanken bag en række nye fælles principper, som realkreditbranchen og Forbrugerrådet Tænk i denne uge har sendt til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

”Jeg er rigtigt glad for realkreditbranchens og Forbrugerrådet Tænks fælles principper. Det er til gavn for forbrugerne, at det bliver lettere at overskue lånedokumenterne. Det er uhyre vigtigt, at man forstår de bagvedliggende betingelser, når man skal optage et realkreditlån,” siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Lånedokumenter om realkreditlån er i dag omfattende i sideantal og har en høj kompleksitet. Det gør det vanskeligt for forbrugerne at få et overblik over indhold og vilkår i lånedokumenterne.

Med de nye principper vil forbrugeren hurtigt få overblik over de væsentligste oplysninger og nøgletal. Det vil gøre det nemmere at overskue lånetilbuddene og at sammenligne lånetilbud fra forskellige realkreditinstitutter. 

De fælles principper indeholder bl.a.:

  • Der udarbejdes en 1-sides introduktion, der hjælper låntageren til at forstå og navigere i tilbudsmaterialet,
  • Det skal fremgå af introduktionen, hvilke dele af lånetilbuddet der er tilpasset låntagers valg af produkt,
  • Sproget i lånedokumenterne skal være så forståeligt og enkelt som muligt,
  • Det gøres tydeligt, hvor i tilbudsmaterialet forbrugeren kan finde de skemaer og nøgletal, der gør det muligt at sammenligne lånetilbud.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen:

”De fælles principper kan hjælpe til, at forbrugerne nemt og hurtigt kan få et overblik over de vigtigste forhold og forskelle på lånetilbud fra forskellige realkreditinstitutter. Det vil understøtte konkurrencen på realkreditmarkedet. Det er godt.”

Realkreditinstitutterne forpligter sig til at gennemføre de fælles principper senest d. 1. februar 2017.

For yderligere oplysninger kontakt presserådgiver Rasmus Holm Thomsen på rht@evm.dk eller tlf.:  91 39 94 55