Regeringen vil fremtidssikre taxibranchen

Publiceret 13-12-2016

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har på et pressemøde i dag præsenteret regeringens udspil til fremtidens taxilovgivning.

Taxibranchens fremtid afgøres i disse år. Hvis branchen ikke formår at holde trit med den digitale udvikling, vil konsekvensen i stedet være afvikling.

Med regeringsgrundlaget lægger regeringen op til en ændring af taxilovgivningen, der skal fremtidssikre taxibranchen. Samtidig med at antalsbegrænsningen på taxier ophæves, skal der indføres teknologineutrale krav til kontrol, og unødige adgangsbarrierer fjernes. Det skal fremme innovation og konkurrence i erhvervet samtidig med, at trafiksikkerheden og skattebetalingen sikres.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen ser frem til forhandlingerne og til at drøfte mulighederne for udvikling af branchens rammevilkår med de øvrige partier i Folketinget:

-Regeringens forslag vil bringe lovgivningen i trit med den teknologiske udvikling. Digitaliseringen er et faktum der buldrer frem på alle områder i disse år. Taxibranchen og ikke mindst kunderne vil få store fordele, hvis døren åbnes for disse muligheder, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Regeringens udspil vil sikre, at taxilovgivningen skaber grundlag for vækst samtidig med, at forbrugerne får bedre valgmuligheder:

- Vi skal omfavne de digitale og teknologiske muligheder, som kan være med til at bringe Danmark i vækst i de kommende år. Det kræver, at vi fremtidssikrer vækstvilkårene for vores erhvervsliv, så der er plads til innovation og udvikling, men også at vi skaber klare regler og ordnede forhold omkring skat og forbrugerforhold. Det vil udvikle vores samfund og give forbrugerne bedre valgmuligheder og services, som det er tilfældet med regeringens taxi-udspil, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Den teknologiske udvikling har også indvirkning på arbejdsmarkedet, som i højere grad vil blive kendetegnet af selvstændige og freelancere, og det skaber muligheder, som man skal tage højde for:

- Den digitale udvikling betyder, at dele af arbejdsmarkedet bliver organiseret på en ny måde. Flere vil arbejde som selvstændige og som freelancere. Det ser regeringen ikke som en trussel, men som nye muligheder. Det er derfor, regeringen med regeringsgrundlaget har inviteret arbejdsmarkedets parter, eksperter og virksomheder til at indgå et partnerskab om fremtidens arbejdsmarked. Vi skal være på forkant med udviklingen, så tingene foregår på en ordentlig måde, og alle kommer med, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Regeringen vil skabe mulighed for nye forretningsmodeller på taxiområdet. Men regeringen accepterer ikke skattesnyd. Nye udbydere og nye forretningsmodeller ændrer ikke på, at alle i Danmark selvfølgelig skal betale deres skat. Regeringens forslag stiller skrappe krav til dokumentation, der skal understøtte en effektiv skattekontrol og udstrakt forbrugerbeskyttelse.  Tilsvarende må der heller ikke gås på kompromis med forbrugerbeskyttelsen og trafiksikkerheden.

-Vi skal udnytte de teknologiske muligheder og gøre brug af de nye forretningsmodeller, samtidig med at der er nogle afgørende krav, vi ikke skal slække på: Der skal betales skat. Forbrugerbeskyttelsen skal være i orden. Og trafiksikkerheden må ikke svækkes, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Transport-, bygnings og boligminister Ole Birk Olesen vil nu indbyde Folketingets transportordførere til forhandlinger.

Udpspil: Taxi til fremtiden