Erhvervsministeren: Kvindelige iværksættere skal ind på lystavlen hos finanssektoren

Publiceret 30-10-2023

Erhvervsministeren har i dag indkaldt finanssektoren og repræsentanter fra iværksættermiljøet til møde om udfordringer med kvindelige iværksætteres adgang kapital.

Adgangen til kapital er vigtig for, at særligt iværksættervirksomheder kan vokse sig store.

Men når man kigger på, hvem der får kapital, gik under 2 pct. af den rejste kapital i Danmark til virksomheder stiftet af rene kvindeteams.

Derfor har erhvervsminister Morten Bødskov i dag samlet både repræsentanter fra den finansielle sektor og en række kvindelige iværksættere hos Danmarks Eksport- og Investeringsfond så udfordringerne kan komme på bordet og løsningerne komme i spil.

”Det er helt uacceptabelt, at vi ser så store forskelle på, hvem der har adgang til risikovillig kapital. Når vi går tallene i gennem, kan vi jo se sort på hvidt, at kvinder ikke har nær samme adgang til kapital som mænd. Finanssektoren og kapitalfondene bærer et stort ansvar, og de er tydeligvis ikke åbne nok. Det må og skal være kvaliteten på din idé og din virksomhed, der afgør, om du får finansiering – og ikke dit køn. Derfor har jeg i dag sat den finansielle sektor og de kvindelige iværksættere sammen,” siger erhvervsminister Morten Bødskov.

I foråret offentliggjorde Erhvervsministeriet en analyse, der tydeligt viser, at der er langt flere mænd end kvinder, som vælger at gå iværksættervejen. Andelen af kvindelige stiftere af nye virksomheder har ligget på mellem ca. 24 pct. og 26,5 pct. i perioden fra 2014 til 2020. En af årsagerne til, at rene kvindeteams modtager mindre kapital kan være, at relativt få kvinder stifter virksomhed inden de erhverv, der typisk er modtagere af risikovillig kapital fx tech.  

Derfor tager dagens møde også udgangspunkt i temaet om ligestilling, og hvordan man sikrer lige muligheder på tværs af iværksættermiljøet.

Til dagens møde deltager både Finans Danmark, repræsentanter fra kapitalfonde og flere iværksætterteams bestående af kvinder.

Kontakt

Erhvervsministeriets pressetelefon: 91 33 70 07