Nyt samarbejde skal løse udfordringer om adgang til basal betalingskonto for socialt udsatte

Publiceret 21-03-2023

I dag har erhvervsminister Morten Bødskov sammen med Finans Danmark, Kommunernes Landsforening og frivillige organisationer for udsatte borgere lagt linjerne for en løsning på udsatte borgers udfordringer med adgang til en basal betalingskonto.

Det har været beskrevet i pressen, at hjemløse og socialt udsatte borgere ved flere tilfælde har oplevet problemer i forbindelse med oprettelse og adgang til en basal betalingskonto. De udfordringer har i dag været på dagsorden på et fælles møde mellem erhvervsministeren, Finans Danmark, KL, Hus Forbi, Stenbroens Jurister, SIND, Rådet for Socialt Udsatte, Gadejuristen, Frelsens Hær og SAND. 

”Retten til en basal betalingskonto er indiskutabel, og det gælder også for hjemløse og andre socialt udsatte borgere. Derfor er jeg glad for, at vi nu har fået udfordringerne på bordet, og i fællesskab arbejder på en holdbar løsning, som skal ligge klar snarest muligt. For det er afgørende, at vi beskytter socialt udsattes rettigheder uanset, hvor i landet man befinder sig,” siger erhvervsminister Morten Bødskov.

En basal betalingskonto er en konto, hvor en forbruger kan indsætte midler, hæve kontanter samt udføre og modtage betalingstransaktioner, anvende betalingsservice, få tilknyttet et betalingskort og få adgang til netbank. Ifølge loven har alle EU-borgere som udgangspunkt ret til at få en basal betalingskonto i en dansk bank.

Når banken modtager en anmodning om at åbne en basal betalingskonto, skal de hurtigst muligt og inden for 10 dage behandle anmodningen, når den er fuldt oplyst. 

For yderligere oplysninger kontakt:

Erhvervsministeriets pressetelefon: 91 33 70 07