Dansk-tysk grænseregion skal være nyt grønt industriområde

Publiceret 24-03-2023

Erhvervsminister Morten Bødskov har i dag haft møde med sin tyske kollega Robert Habeck, hvor de blandt andet har diskuteret mulighederne for at gøre den fælles grænseregion til en foregangsregion for den grønne industrielle omstilling.

I en verden med krig, pres på forsyningskæder og et globalt kapløb om grønne teknologier er der mere end nogensinde brug for gode partnerskaber og samarbejde på tværs af landegrænser. Det er på den baggrund, at Erhvervsminister Morten Bødskov i dag har haft møde med Tysklands viceklansler og økonomi- og klimaminister, Robert Habeck.

De to ministre talte bl.a. om muligheden for et endnu stærkere grønt samarbejde mellem Danmark og Tyskland. Det skal ske ved at gøre den fælles grænseregion i Sønderjylland til en pionerregion inden for den grønne industrielle omstilling. Danmark har allerede taget nogle skridt for regionen ved at etablere et erhvervsfyrtårn for grøn energi og sektorkobling i Sydjylland, hvor en bred kreds af aktører arbejder sammen om at udvikle den grønne industri.

Det er denne tankegang, som nu tages med videre i samarbejdet om det dansk-tyske grænseområde, der geografisk giver gode forudsætninger for at skabe morgendagens grønne løsninger, tiltrække investeringer og etablere værdikæder for grøn industri.

”Den nye verdensorden, som vi står overfor stiller høje krav til dialog og samarbejde på tværs af landegrænser. Vi har nu mere end nogensinde før brug for stærke partnerskaber på tværs af landegrænser. Derfor er jeg glad for at have mødtes med mine tyske kollega Robert Habeck i dag. Jeg sætter stor pris på det meget tætte samarbejde, der er mellem Danmark og Tyskland. Et samarbejde som vi nu vil arbejde for at udvide ved at gøre grænseområdet mellem vores to lande til et forbillede for den grønne industrielle omstilling," siger erhvervsminister Morten Bødskov.

”I fællesskab skal vi opbygge ledende grønne markeder i Europa. Mere vedvarende energi, mere energieffektivitet, klimavenlig industri – det er, hvad vi arbejder imod i Danmark, i Tyskland og i Europa. Her kan et tættere dansk-tysk samarbejde udgøre et vigtigt bidrag. Net Zero Industry Act, som Europa-Kommissionen præsenterede for nyligt, giver os de retslige rammer, som vi har brug for. Den lægger vægt på forenkling og fremskyndelse af godkendelsesprocedurer, der er svaret på et krav, som vi ofte har stillet. Nu har vi værktøjerne. Det er afgørende, at vi hurtigt når til gennemførelse," siger Robert Habeck. Tysklands viceklansler og økonomi- og klimaminister.

For yderligere information kontakt:

Erhvervsministeriets pressetelefon: 9133 7007