Ny sending danske entreprenørmaskiner skal hjælpe med at genopbygge Ukraine

Publiceret 09-09-2022

Danske entreprenørmaskiner hjælper lige nu Ukraine med at genopbygge Mykolaiv og andre ødelagte byer. Men Ruslands ødelæggelser i landet er fortsat omfattende, og derfor sender regeringen sammen med DI og danske fonde nu flere maskiner afsted.

Ruslands massive ødelæggelser i Ukraine har efterladt flere byer øde, og boligkomplekser er skiftet ud med store murbrokker, som blokerer for bl.a. vigtige køretøjer.

Regeringen har allerede leveret 36 entreprenørmaskiner til Ukraine sammen med dansk erhvervsliv for at hjælpe med oprydningsarbejdet. Og nu sender regeringen yderligere ca. 50 maskiner afsted.

Entreprenørmaskinerne omfatter alt lige fra store gravemaskiner, lastbiler og trailere til tungt udstyr. Der er tale om brugte, men velfungerende entreprenørmaskiner.

Nogle af maskinerne kommer efter planen ned til havnebyen, Mykolaiv, hvor Danmark har en ledende rolle i genopbygningen af byen, og som er ramt af omfattende bombardementer. Det er den ukrainske regering, som har efterspurgt de specifikke maskiner, og de første 15 maskiner af anden sending er allerede sendt afsted i denne uge.

”Fra dansk side vil vi gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe det ukrainske folk. Lige nu fjerner danske maskiner derfor murbrokker fra byer som Mykolaiv, hvor der før lå boligblokke, butikker og skoler. Det er en helt urimelig situation for de mange ukrainere, der før havde hele deres liv der, hvor murbrokkerne nu ligger. Jeg er stolt over, at vi nu sammen med DI, danske virksomheder og fonde kan intensivere hjælpen, som den ukrainske regering har efterspurgt, så mange ukrainere kan få deres hjem tilbage,” siger erhvervsminister Simon Kollerup:

Der er tale om en donation til humanitære formål, og donationen sker i et offentlig-privat samarbejde mellem staten, DI og med bidrag fra en række private fonde, herunder bl.a. Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Lego Fonden.

”De russiske ødelæggelser i Ukraine er forfærdelige. Ukrainske byer er i store områder jævnet med jorden, så vi er i DI meget glade for allerede nu, mens krigen stadig raser, at kunne hjælpe med den langvarige genopbyggelse af Mykolaiv og andre områder. Ukraine skal genopbygges til at blive et stærkt og velfungerende land, og entreprenørmaskinerne er den helt konkrete første hjælp fra Erhvervsministeriet og vi andre samarbejdspartnere. Det glæder mig, og jeg håber vi kan fortsætte det gode samarbejde og hjælpen,” siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Erhvervsstyrelsen står for den praktiske udførelse ift. indkøb af maskiner og koordinering med myndigheder i Ukraine, mens Beredskabsstyrelsen bistår med koordinering af transport til Lviv i Ukraine.

For mere information kontakt: 

Erhvervsministeriets pressetelefon 91 33 70 07