Aftale om indefrysningsordning for virksomheder på plads

Publiceret 23-09-2022

Regeringen er sammen med et bredt flertal af Folketingets partier enige om en indefrysningsordning. Ordningen gør det muligt for danske virksomheder at fryse den ekstraregning, der er lige nu pga. de høje priser på energi.

De stigende priser på energi presser mange danskere i hverdagen. Men også danske virksomheder kan mærke de høje priser, og mange har svært ved at betale regningerne.

Derfor er regeringen sammen med et bredt flertal af Folketingets partier, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne blevet enige om en vinterpakke, der indeholder en indefrysningsordning til danske virksomheder.

”Der er ingen tvivl om, at de meget høje priser på energi presser danske virksomheder. Derfor er jeg glad for, at vi nu har en aftale, som giver muligheden for at både købmænd, bagere og slagtere og andre danske virksomheder kan få et pusterum. På den måde kan de få ro om deres budget mindst et år ud i fremtiden. Pakken i dag er første skridt, og fra regeringens side fortsætter vi selvfølgelig med at holde tæt øje med situationen, og vi overvejer løbende, hvilke værtøjer vi skal tage i brug. For os handler det om rimelighed og økonomisk ansvarlighed,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Virksomhedsordningen vil også gælde for fx kultur- og foreningsliv. Den vil være delt op i to ordninger, hvor der er én generel ordning og én ordning for energiintensive virksomheder.

Danske virksomheder, herunder kultur- og foreningsliv, har adgang til den generelle ordning, som giver mulighed for at få indefrosset op til 15 mio. kr. i el- og gasudgifter og op til 3,75 mio. kr. i fjernvarmeudgifter.

De energiintensive virksomheder kan få indefrosset op til 50 pct. af deres ekstraudgifter til energi op til 190 mio. kr.

Begge ordninger er frivillige, men mens den generelle ordning administreres af ens energiselskab, så står Erhvervsstyrelsen for administrationen af ordningen til de energiintensive virksomheder. Som virksomhed kan man kun søge den ene af ordningerne.

Gennemførelse af indefrysningsordningen både for husholdninger og virksomheder forudsætter, at ordningen statsstøttegodkendes af Europa-Kommissionen.

Læs aftaleteksten her.

Hvis du er virksomhed og har spørgsmål, så kontakt Erhvervsstyrelsen:

Hotline: Tlf.:  70 80 91 81. Telefontider: Mandag-fredag kl. 9-15.

E-mail: energi@erst.dk

Hvis du er journalist og har spørgsmål kontakt:

Erhvervsministeriets pressetelefon 91 33 70 07