Brexit-pulje på vej til virksomheder i de maritime erhverv

Publiceret 03-10-2022

Storbritannien er et vigtigt marked for danske producenter af udstyr og serviceudbydere inden for det maritime område. Derfor er der nu økonomisk hjælp til virksomheder hårdt ramt af Brexit.

Med en årlig eksport på ca. 12 mia. kr. er Storbritannien blandt de vigtigste markeder for dansk skibsfart og især vigtig for offshore-sektoren. Det gælder særligt tjenesteydelser i forbindelse med installation og reparation af vindmøller og vindmølleparker.

Derfor har Brexit også skabt usikkerhed for danske, maritime arbejdspladser.

Men nu er der godt nyt til de maritime virksomheder. Søfartsstyrelsen har i dag åbnet en omstillingspulje på 100 mio. kr., som skal bidrage til at afbøde den negative effekt fra Brexit.

Det sker på baggrund af en bred politisk aftale, som regeringen indgik tidligere på året.

”Vi skal give en hjælpende hånd til de virksomheder, der er hårdest ramt af Brexit. For det er helt naturligt, at situationen har skabt stor uvished blandt danske rederier og virksomheder inden for bådproduktion og shipping. Selvom de har holdt skruen flot i vandet, er det næsten uundgåeligt at undgå konsekvenser, når et så vigtigt marked ændrer på reglerne. Det er blandt andet udfordringer med øget told, der har øget presset. Jeg er derfor glad for, at vi kan hjælpe vores maritime virksomheder, så de kan komme godt videre efter Brexit”, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Pengene kommer fra EU’s Brexit-tilpasningsreserve på 775 millioner kr., målrettet den del af erhvervet, som ikke omfatter fiskeriet.

Den fordeling blev indgået i en politisk aftale i januar 2022 mellem regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.

Hvis du er virksomhed og har spørgsmål:

Kontakt Søfartsstyrelsen på Tlf.: 91 37 60 25 og mail: maritimpulje@dma.dk. Telefontider: Mandag-fredag kl. 9-15.

Hvis du er journalist og har spørgsmål:

Kontakt Erhvervsministeriets pressetelefon 91 33 70 07