Regeringen vil forbyde handel med danske kroner til Rusland og Belarus

Publiceret 29-03-2022

Som en del af de økonomiske sanktioner mod Rusland er det gjort forbudt at sælge kontanter og værdipapirer i euro til Rusland og Belarus.

Regeringen vil nu ved et hastelovforslag indføre regler i Danmark, så lignende forbud kommer til at gælde den danske krone.

På grund af Danmarks fastkurspolitik kan kronen fungere som en skyggevaluta til euroen. Dermed kan den danske krone risikere at blive brugt til at omgå de økonomiske sanktioner, som er indført, som modsvar til invasionen af Ukraine.

Erhvervsminister Simon Kollerup udtaler:

”De hårde økonomiske sanktioner er et stærkt våben mod Putin, og i Danmark går vi ind for hårdest mulige sanktioner. Vi kan se, at Rusland er hårdt ramt på økonomien, og den russiske valuta er faldet massivt i værdi med den effekt, at rige russere er på udkig efter andre steder at placere deres formue. Vi har allerede lukket døren til EU og euroen, og med forslaget her sikrer vi, at Danmark ikke bliver et smuthul.”

Regeringen har anmodet Folketinget om tilladelse til at hastebehandle lovforslaget, som altså vil betyde, at der gælder samme restriktioner for handel med den danske krone som med euroen.

Forslaget fremsættes tirsdag den 29. marts 2022.

Sideløbende arbejder Danmark for at indføre lignende regler på EU-plan, da den danske krone ikke er den eneste valuta, som står over for denne problemstilling.

For yderligere information kontakt:

Erhvervsministeriets pressetelefon på tlf. 91337007