Danske entreprenørmaskiner på vej mod krigshærgede byer i Ukraine

Publiceret 02-05-2022

Lige nu mangler Ukraine maskiner, som kan hjælpe med at rydde op efter Ruslands ødelæggelser i landet. Sammen med DI og nogle af de involverede virksomheder er erhvervsministeren derfor med i dag, når nogle af de første maskiner bliver sendt mod de ødelagte byer.

Gaderne i Ukraine ligner ikke en helt almindelig gade længere efter Ruslands invasion af landet, og der er et stort behov for oprydning og genopbygning for at gøre de berørte områder anvendelige til beboelse igen.

Derfor sender Danmark nu 35 entreprenørmaskiner afsted mod Ukraine for at hjælpe med oprydningsarbejdet. Entreprenørmaskinerne, som Danmark fra i dag og i de kommende dage og uger sender til Ukraine omfatter bl.a. gravemaskiner, damptromler, lastbiler, dumpere, frontlæssere, trailere til tungt udstyr, gummiged mv. Der er tale om brugte, men velfungerende entreprenørmaskiner, og det er den ukrainske regering, som har efterspurgt de specifikke maskiner.

Der er tale om en donation til humanitære formål, og donationen sker i et offentligt-privat samarbejde mellem staten, DI og med bidrag fra en række private fonde.

Erhvervsministeriet vil i samarbejde med DI og de involverede fonde i den kommende tid fortsætte arbejdet med at donere entreprenørmaskiner til den ukrainske regering. Der er i alt afsat en ramme på 40 mio. kr. til finansiering af indkøb og donation af entreprenørmaskiner til Ukraine, hvoraf staten betaler 20 mio. kr. og hvor blandt andet Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Lego Fonden betaler 5 millioner kroner hver.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”Situationen i Ukraine er helt forfærdelig, og fra dansk side vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe det ukrainske folk. I dag sender vi derfor de første entreprenørmaskiner ned til de krigsramte byer, så de kan hjælpe med at rydde op og genopbygge gader, hvor der engang lå skoler, børnehaver og boligblokke. For kort tid siden levede millioner af ukrainske familier et helt almindeligt liv, men det har Putins utilgivelige træk ændret på. Jeg er stolt over, at danske fonde sammen med staten har bidraget til denne humanitære donation, der skal hjælpe med at genopbygge deres hjemland igen, og jeg vil samtidig også gerne takke DI og de involverede virksomheder for et godt samarbejde om donationen.”

Den ukrainske ambassadør Mykhailo Vydoinyk:

“Ukraine has suffered devastating destruction as a result of Russian aggression. At least 23.5 thousand kilometres of roads are damaged or destroyed, as well as 32 million square meters of housing stock. But Ukrainian cities, liberated from occupation, are gradually restoring life. Our emergency services are under a lot of pressure, as they have to make a titanic effort in the absence of the right equipment. We are very grateful to Denmark for its support in this matter. Donated cars will immediately be involved in the war against devastation, debris and damaged roads which Ukraine also has to win.”

Adm. direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen:

”Det er en nærmest ubegribelig stor opgave at genopbygge og rydde op efter de ufattelige ødelæggelser, som den russiske invasion har forårsaget – oven i de mange menneskelige lidelser. I DI har vi sammen med vores medlemmer arbejdet målrettet på at hjælpe, hvor vi kan. Maskinerne her er blot et eksempel, og vi vil forsat gøre alt, hvad vi kan i samarbejde med myndigheder og nødhjælpsorganisationer for at hjælpe det ukrainske folk.”

Bestyrelsesformand for ARKIL HOLDING A/S Jesper Arkil:

“Jeg er på både mine egne og branchens vegne glad og stolt over, at vi på rekordtid, og i et meget effektivt samarbejde med Erhvervsministeriet, har kunnet bidrage med at få denne væsentlige donationen fra Danmark til Ukraine realiseret. Materiellet kommer nødstedte områder og mennesker til stor gavn, og det er mit håb, at endnu flere virksomheder vil byde sig til ved yderligere behov.”

Erhvervsstyrelsen står for den praktiske udførelse ift. indkøb af maskiner og koordinering med myndigheder i Ukraine, mens Beredskabsstyrelsen bistår med koordinering af transport til den ukrainske grænse. De første maskiner forventes at være ved den polsk/ukrainske grænse den 5. maj.

 

For mere information kontakt:

Erhvervsministeriets pressetelefon 91 33 70 07