Nyt partnerskab skal hjælpe med at genopbygge Ukraine

Publiceret 28-06-2022

Danmark og danske virksomheder vil stå klar med hjælp, når de krigshærgede byer i Ukraine skal genopbygges. Sammen med dansk erhvervsliv og fagbevægelsen nedsætter regeringen et partnerskab, som skal se på, hvordan danske virksomheder kan bidrage til genopbygningsarbejdet.

Ruslands ulovlige invasion af Ukraine har lagt mange dele af landet i ruiner, og omfanget af krigens ødelæggelser stiger dagligt. Derfor er der behov for en bred international indsats i at genopbygge de ukrainske byer og fjerne murbrokker i de ødelagte gader.

I dag nedsætter regeringen derfor et offentlig-privat partnerskab, som skal undersøge, hvordan Danmark med fokus på styrkepositioner og ekspertise bedst kan bistå Ukraine i genopbygningsarbejdet.

Det er en indsats, som Ukraines præsident, Volodymyr Zelensky, også har efterspurgt.

Partnerskabet skal blandt andet:

  • Forholde sig til de økonomiske muligheder ved genopbygningsarbejdet og kigge på, hvordan danske virksomheder i samspil med bl.a. internationale fonde, internationale aktører mv. kan bidrage til genopbygningen bedst muligt.
  • Afsøge kommercielle muligheder og rammebetingelser for danske virksomheder ift. den forventede genopbygningsindsats.
  • Undersøge danske virksomheder mulighed for at komme ind på det ukrainske marked og øge samhandlen med Ukraine. Herunder ved at fremme dansk eksport til Ukraine i regi af fx Danmarks Eksportkredit (EKF) og Trade Council.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”Før Putins utilgivelige invasion af Ukraine levede millioner af familier et helt almindeligt liv i trygge rammer. Rammer, som vi fra dansk side nu vil hjælpe ukrainerne med at få tilbage, så der igen kan komme skoler, hospitaler og boligblokke. Jeg er i forvejen stolt af den støtte, som danske virksomheder har givet Ukraine, og med partnerskabet lægger vi nu sporene til at få styrket de forretningsmæssige relationer mellem Danmark og Ukraine, hvor danske virksomheder kan gøre en positiv forskel i genopbygningsarbejdet fx på en række af de områder, hvor danske virksomheder er stærke.”

Udenrigsminister Jeppe Kofod:

”De russiske tropper har trukket et brutalt spor af ødelæggelse efter sig i Ukraine. Derfor ligger der en kæmpe opgave med at genopbygge landet foran os. Her er det afgørende, at vi får erhvervslivet med. Jeg er stolt af, at vi i dag kan lancere et nyt erhvervspartnerskab, så vi kan engagere både virksomheder og fagbevægelsen i den ukrainske opbygning. De danske virksomheder har meget at byde på, ikke mindst når det kommer til grønne løsninger, og dem skal vi have i spil.”

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen:

”Ukrainerne skal kunne vende trygt og sikkert tilbage til deres hjemstavn, så snart det er muligt. Derfor skal Danmark bidrage til genopbygningen af Ukraine. Her kommer udviklingsbistanden til at spille en nøglerolle. Regeringen har allerede ydet omfattende hjælp til Ukraine, blandt andet i form af nødhjælp, økonomisk støtte til at kunne udbetale løn til offentligt ansatte i Ukraine og ved at tage imod flygtninge her i Danmark. Den hjælp fortsætter med vores støtte til genopbygningen af Ukraine, hvor vi skal bringe alle instrumenter i spil sammen med erhvervslivet, fagbevægelsen, civilsamfundet og internationale partnere. Ruslands krig i Ukraine er en menneskelig tragedie, og når der er krig i Danmarks nærområde, har vi et helt særligt ansvar for at træde til og hjælpe.”

I første omgang vil partnerskabet fokusere på genopbygningen af den ukrainske havneby, Mykolaiv, hvor Danmark har påtaget sig en særlig ledende rolle. Men det er intentionen, at hjælpen på sigt også skal omfatte andre dele af Ukraine.

Partnerskabet består af regeringen ved Erhvervsministeriet og Udenrigsministeriet, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danske Rederier, Landbrug & Fødevarer, Green Power Denmark, FH og CO-Industri. Øvrige ministerier og organisationer inddrages efter behov.

Der afholdes første møde i partnerskabet den 28. juni i Erhvervsministeriet.     

Presserådgiver for erhvervsministeren Camilla Weigel/ cachwe@em.dk / tlf. 91 33 70 97

Presserådgiver for udenrigsministeren Victor Boysen / vicboy@um.dk / tlf. 20 18 95 93