Novo Nordisk Fonden skyder millionbeløb i succesfuld støtteordning til patenter

Publiceret 09-02-2022

Flere små life science- og grønne tech-virksomheder skal rustes med patenter, så lovende opfindelser kan omsættes til værdifulde eksportsucceser. Novo Nordisk Fonden har derfor valgt at støtte ordningen med 2 mio. kr. i 2022.

Alt for få små og mellemstore virksomheder beskytter deres idéer, og dermed risikerer de at gå glip af forretningsmuligheder, eksport og vækst - og samfundet går glip af arbejdspladser. Med patenter kan virksomheder dokumentere, at de ejer retten til det, de sælger, og kan stoppe kopister fra at stjæle deres idéer.

Derfor støtter Novo Nordisk Fonden nu den succesfulde patentvoucherordning,
der sidste år blev revet væk på bare få minutter med 2 millioner kroner.

Patentvoucher-ordningen blev lanceret af regeringen i 2021 og løber foreløbigt i 3 år. Formålet med ordningen er at styrke danske virksomheders globale konkurrenceevne ved at lette deres vej til at få patenteret deres opfindelser.

”Skal små og mellemstore danske virksomheder have mest muligt ud af deres idéer, er der brug for, at flere tager patent. Derfor er det virkelig godt, at vi med Novo Nordisk Fondens ekstra midler nu kan sikre, at flere virksomheder får beskyttet deres idéer og står stærkere i den globale konkurrence til gavn for vækst og arbejdspladser her i landet,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Sammen med midlerne fra Novo Nordisk Fonden kan patentvoucher-ordningen i 2022 støtte SMVer med i alt 5 mio. kr.

”Vi ønsker at styrke det danske økosystem af særligt små forskningsbaserede iværksættere inden for life science og green tech. Patenter er ofte af gørende for at sikre, at innovative idéer kan blive til succesfulde virksomheder med værdiskabende løsninger, og derfor støtter vi patentvoucher-ordningen med et millionbeløb i år,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, direktør i Novo Nordisk Fonden.

Erfaringerne fra den første runde af ordningen viser, at ansøgerne primært er mikrovirksomheder, der ikke i forvejen har erfaring med patentering.

”Patentvoucher-ordningen blev tømt på bare to minutter, første gang vi åbnede for ansøgninger. Det bekræfter, at der findes et stort behov blandt små virksomheder, og at de kan se værdien i at beskytte deres opfindelser med et patent. Store danske virksomheder er blandt de førende i Europa, når det kommer til at bruge patenter, men desværre halter SMV’erne efter. Med Novo Nordisk Fondens støtte kan vi hjælpe endnu flere mikrovirksomheder og iværksættere med at styrke deres forretning med patenter,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Midlerne i patentvoucher-ordningen deles i to puljer, som åbner for ansøgninger henholdsvis den 4. april 2022 og den 3. oktober 2022.

Erhvervshus Nordjylland administrerer patentvoucheren og yderligere information om ordningen findes på hjemmesiden: Tilskud: Patentvoucher | Erhvervshus Nordjylland (ehnj.dk)

Top fem over teknologiområder, der har søgt om patentstøtte i 2021:

1. Life science
2. Green tech
3. Robotteknologi
4. Fødevareproduktion
5. Industriel maskineri, apparater og måleinstrumenter

Fakta om patentvoucher-ordningen:

  • Patentvoucheren er målrettet små og mellemstore virksomheder, der ønsker økonomisk støtte til deres patentansøgningsproces. Voucheren er et ud af i alt 16 initiativer i IP handlingsplanen, som Erhvervsministeriet lancerede i efteråret 2021.
  • Antallet af patenter i Danmark er mindre, end det kunne forventes på baggrund af branchesammensætningen, og mens patentaktiviteten er høj for store virksomheder, halter SMV’erne bagefter. Se figur 7, 8 og 9 i IP handlingsplanen
  • Desuden viser tal i IP handlingsplanen, at værditilvæksten i iværksætter-virksomheder, som har taget patent, er væsentlig højere end i virksomheder uden patenter. Se figur 10.

Læs IP Handlingsplanen her: IP handlingsplan (dkpto.dk)

For yderligere information kontakt:

Erhvervsministeriets pressetelefon på tlf. 91337007.