De grønne erhverv har stor betydning for dansk økonomi

Publiceret 26-02-2019

Danmark har en høj eksport af grønne varer, produktiviteten er høj i de grønne erhverv, beskæftigelsen er stigende, men eksporten er faldende, viser en ny analyse om de grønne erhverv.

De grønne erhverv udgør omtrent seks pct. af de private erhverv målt på antallet af beskæftigede og har en markant højere produktivitet end de øvrige private erhverv.

Danmark er også det land i EU, som har den højeste andel af grøn vareeksport, se figur. Tyskland og Nederlandene er Danmarks to største aftagerlande af grøn vareeksport og aftager tilsammen knap 40 pct. af Danmarks grønne vareeksport.

Den grønne andel af vareeksporten, 2012 og 2017

Den danske eksport af grønne energi- og miljøvarer er imidlertid faldet med godt 10 pct. i perioden 2014-2017. Til sammenligning steg Danmarks totale vareeksport med 8 pct. i samme periode. Den grønne beskæftigelse er til gengæld steget mere end beskæftigelsen i øvrige erhverv.

De grønne virksomheder – i denne analyse afgrænset til virksomheder, hvor salget af grønne varer udgør mere end 25 pct. – er generelt mindre digitaliserede end øvrige eksport- eller industrivirksomheder. Grønne virksomheder benytter imidlertid i højere grad end øvrige eksport- eller industrivirksomheder mere avancerede teknologier som IoT-sensorer, machine-learning og kunstig intelligens.

Læs den erhvervs- og vækstpolitiske analyse Grønne virksomheder - eksport, digitalisering og vækst her.

 

For mere information kontakt:

Presserådgiver Jesper Ingemann, e-mail: jesing@em.dk, tlf. 91 39 94 14