Regeringen og DI lancerer industripartnerskab for eksport til USA

Publiceret 31-03-2017

Sommerens politiske aftale om at købe 27 F-35-kampfly er af stor betydning for Danmark. Kampflyene er afgørende for Danmarks sikkerhed og for forsvarets muligheder for at bidrage internationalt. Samtidig rummer anskaffelsen store muligheder for dansk erhvervsliv og ikke mindst den danske forsvarsindustri. Danske virksomheder har allerede modtaget ordrer til F-35 for mere end 2,5 mia. kr.

Med Danmarks valg af F-35 forventes potentialet for dansk industri at blive mangedoblet. Danmarks engagement i F-35 er så omfangsrigt og langsigtet, at det kan fungere som løftestang for danske virksomheder til flere dele af det amerikanske marked.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen:

”Valget af F-35 er en god nyhed for danske virksomheder. Det sikrer adgang til et af verdens største og mest højteknologiske industrielle projekter. Regeringen og DI har derfor etableret et industripartnerskab, der skal fokusere og styrke indsatsen over for vores amerikanske partnere. Det skal give danske virksomheder gode forudsætninger for at konkurrere om medproduktion af F-35 og åbne døre til andre forretningsmuligheder i USA.”

Med partnerskabet følger både en styrkelse Erhvervsministeriets indsats og af DIs og forsvarets repræsentation i Washington. Lockheed Martin, der er hovedleverandør af F-35, arrangerer fra 16.-18. maj virksomhedsbesøg og en konference i Herning og hos Grundfos i Bjerringbro. Konferencen er henvendt til et bredt spektrum af danske virksomheder. Her vil Lockheed Martin afsøge forretningsmuligheder i Danmark som en direkte følge af den politiske aftale af om at købe F-35. DI, Udenrigsministeriet og Erhvervsministeriet er blandt medarrangørerne af konferencen.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen:

”I varetagelsen af danske interesser står dansk eksport centralt og vi skal arbejde aktivt og samtænkt for at øge eksporten med yderligere udbredelse af danske styrkepositioner. I vores ’Open for Business’- strategi er danske forsvarsattachéers bistand til danske virksomheder et fokusområde. Til at facilitere virksomhedernes muligheder for vækst udsender Forsvarsministeriet endnu en forsvarsindustriattaché til ambassaden i Washington. Attachéen forventes efter sommer at være klar til indsats.”  

USA er langt det største marked for forsvarsmateriel i verden, og med en eksport på omkring 1 mia. kr. årligt er danske virksomheder allerede godt repræsenteret her, men der er potentiale for langt mere.

Direktør Thomas Bustrup, Dansk Industri:

”Deltagelsen af danske virksomheder i produktion og vedligehold af F-35 kampflyene er afgørende vigtigt for dansk forsvarsindustri. Men det er ikke nok. Beslutningen om F-35 har allerede ført til samarbejdsrelationer med producenten af flyene, Lockheed Martin. Dette samarbejde skal vi udbrede til andre dele af den amerikanske forsvarsindustri. Derfor er det rigtig godt, at regeringen har stillet sig i spidsen for industrisamarbejdet.”

Pressekontakt: Pressechef René Gyldensten, tlf.: 91 33 70 15/ rgy@em.dk