Erfarne business angels indgår første aftaler med matching fond

Publiceret 03-05-2017

Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsfond, EIF, har lanceret en business angel matching fond, der ved at matche investeringer fra danske business angels skal øge adgang til risikovillig kapital for danske virksomheder. De to første business angels, Stig Hølledig og Ole Skov, har nu indgået aftaler med fonden, og den første investering er foretaget.

Det danske iværksættermiljø bobler i disse år, og mange nye ideer og virksomheder skyder op over hele landet. For at understøtte udviklingen og styrke adgangen til kapital for små og mellemstore virksomheder, har Vækstfonden i samarbejde med Den Europæiske investeringsfond, EIF, etableret en business angel matching fond.

Fonden med det officielle navn European Angel Fund Denmark (EAF Denmark) vil investere op til 200 mio. kr. i samarbejde med danske business angels i 100-150 små og mellemstore danske virksomheder. Erhvervsminister Brian Mikkelsen glæder sig over, at initiativets første aftaler nu er indgået.

”Adgangen til risikovillig kapital er afgørende for, at iværksættere og vækstvirksomheder kan skabe fremtidens danske erhvervssucceser. Det er derfor glædeligt, at Vækstfonden og EIF gennem partnerskaber med business angels kan bidrage til at tilføre kapital til vækst og udvikling og samtidig trække på den viden og erfaring, som over en årrække er blevet opbygget hos danske business angels,” siger Brian Mikkelsen.

Netop kombinationen af kapital og kompetencer er en af fordelene ved samarbejdet, fortæller Rolf Kjærgaard, der er investeringsdirektør i Vækstfonden.

”En dygtig business angel bidrager både med kapital og kompetencer og bringer som aktiv investor egne erfaringer med forretningsudvikling og værdiskabelse ind i virksomheder. Så ved at matche investeringerne fra danske business angels kan vi både styrke kapitalgrundlaget i flere virksomheder, og sørge for at de får tilført viden og erfaring, der i sig selv kan skabe grundlag for kommerciel succes,” siger Rolf Kjærgaard.

Det er to erfarne kræfter, Stig Hølledig og Ole Skov, der som de første har indgået aftale med EAF Denmark.

Stig Hølledig har siden 2000 investeret i en lang række it-virksomheder og gennemført ni exits. Bl.a. var han en af investorerne bag softwarevirksomheden Sitecore, der i 2016 blev solgt for ca. 1 mia. euro. Sitecore blev dermed et dansk eksempel på en såkaldt unicorn, det vil sige et selskab med en værdi på over 1 mia. dollars.

”Business angel matching fonden er et godt initiativ, som vi har brug for i Danmark, og som kan bidrage til at styrke økosystemet omkring de danske business angels. Muligheden for at trække yderligere kapital ind i investeringerne giver kapacitet til at foretage større investeringer og til at investere i større virksomheder, hvilket er meget aktuelt,” siger Stig Hølledig og tilføjer, at fonden ad den vej også vil være til gavn for de andre business angels, som han investerer sammen med.

Business angel Ole Skov har haft en mangeårig karriere som konsulent og siden 2007 været aktiv investor inden for særligt fintech og life science-relaterede virksomheder. Ole Skov var bl.a. en af investorerne bag Mondux A/S, som i 2015 blev solgt til Gjensidige Forsikring. Den nyeste tilføjelse til porteføljen er virksomheden AntibioTx, der ligeledes er den første investering foretaget i regi af matching fonden.

”Ud fra et investorsynspunkt vil man altid gerne have en partner med i sine investeringer, og med modellen for matching fonden gøres det enkelt og på en måde, der samtidig fungerer for de virksomheder, der investeres i. Initiativet bidrager til at sikre den nødvendige kapital, så virksomhederne kan føre deres planer ud i livet. Vi har allerede startet samarbejdet med en investering i AntibioTx, og jeg ser frem til yderligere investeringer i såvel iværksættere som vækstvirksomheder,” siger Ole Skov.

For yderligere informationer, kontakt:

Læs mere på www.vf.dk

Den Europæiske Investeringsfond (EIF) har til formål at støtte Europas små og mellemstore virksomheder ved at forbedre adgangen til finansiering. EIF designer og udvikler finansielle instrumenter inden for venture- og vækstkapital, garantier og mikrofinansiering. På den måde støtter EIF EU's målsætninger inden for innovation, forskning og udvikling, iværksætteri, vækst og beskæftigelse.

Læs mere: www.eif.org

Stig Hølledig (f. 1959) er en af Danmarks mest erfarne business angels. Som direktør og majoritetsejer bidrog han til at opbygge konsulentvirksomheden Corebit, der voksede fra 3 til 220 medarbejdere i fem lande, inden selskabet i 2000 blev solgt til Icon Medialab. De seneste mere end 15 år har Stig Hølledig investeret i 14 it-selskaber, hvoraf de ni er exittet succesfuldt. Mest kendt er softwarevirksomheden Sitecore, der i 2016 blev solgt til kapitalfonden EQT for 1 mia. euro.

Stig Hølledig er udnævnt som ”Årets business angel” af Danish Venture Capital and Private Equity Association, DVCA, i hhv. 2010, 2012 og 2016. Han er desuden særdeles aktiv i det danske investeringsmiljø som bestyrelsesmedlem i DVCA og i Danish Business Angels.

Ole Skov (f. 1960) har igennem en lang årrække været konsulent hos McKinsey og Accenture både i Danmark og internationalt, indtil han i 2007 stiftede investeringsselskabet Adsidius, hvorigennem han har foretaget syv investeringer.

Som business angel har Ole Skov koncentreret sine aktiviteter på særligt fintech, herunder med specifikt fokus på forsikringsområdet, samt life science-relaterede virksomheder.

Ole Skov har i 2017 investeret i virksomheden AntibioTx, der er den første investering foretaget i via business angel matching fonden.