Blockchain-teknologi baner vejen for digitalisering

Publiceret 22-05-2017

Søfartsstyrelsen igangsætter et pilotprojekt, der skal undersøge værdien af blockchain-teknologi.

Når skibsejere i dag skal registrere et skib, kræver det stadig manuel udfyldelse og håndtering af dokumenter. For at fremme digitaliseringen i Det Blå Danmark har Søfartsstyrelsen iværksat et pilotprojekt, der belyser mulighederne for på sigt at gøre hele registreringsprocessen af skibe digital.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen:
”Vækstteamet for Det Blå Danmark har anbefalet fuld digitalisering af bl.a. Skibsregistret. Dette pilotprojekt, med en helt ny teknologi som blockchain, kan være vejen mod en mere åben, sikker og mere effektiv registrering af skibe i de danske registre. Det er vigtigt i en branche, som har et skarpt fokus på at holde omkostningerne i bund, og hvor tillid til alle involverede parter er et must.

For at vi kan bevare vores maritime styrkeposition skal Det Blå Danmark gribe og udvikle digitaliseringens muligheder. Vi skal derfor være i front, når det gælder brugen af nye teknologiske løsninger. Både i Søfartsstyrelsen og i hele Det Blå Danmark.”

Brugere vil blive inddraget i pilotprojektet, som skal afklare, om blockchain-teknologien vil kunne understøtte Søfartsstyrelsens digitaliseringstiltag positivt og medvirke til en åben, sikker og mere effektiv tilgang til registrerede data i skibsregistrene.

Blockchain-teknologien
Filosofien bag blockchain-teknologien er sikkerhed gennem åbenhed.

Alle, der er en del af ”kæden”, vil hele tiden have det fulde overblik over sagsgangene, og ingen vil kunne ændre eller forfalske dokumenter, uden at alle i ”kæden” vil blive gjort opmærksom på det. Dokumenter som fx pantebreve kan derfor håndteres sikkert, uanset om man befinder sig i fx København eller i Singapore.

Kontaktperson:
Presserådgiver Sara Ringgaard Price, Erhvervsministeriet, srp@em.dk, tlf. 91 39 94 07.