Biotekinvestering giver potentiel milliardgevinst til Vækstfonden

Publiceret 17-01-2017

Biotekvirksomheden Forward Pharma har netop indgået aftale om salg af patent på medicin til Biogen Idec for 9 mia. kr. kontant. Med handlen får Vækstfonden en potentiel gevinst på over en milliard kroner, som vil kunne gå til at skabe vækst i nye virksomheder.

Biotekvirksomheden Forward Pharma har netop indgået en aftale om salg af patenter på medicin til behandling af Multipel Sclerose (MS) til Biogen Idec for knap 9 mia. kr. kontant samt en betinget royalty-betaling, der kan løbe op i et pænt tocifret milliardbeløb. Vækstfonden er investor i virksomheden, og kan potentielt få et tilbageløb på over en mia. kr., hvilket i givet fald vil være det største nogensinde.

”Forward Pharma har opnået et meget flot resultat, og som investor kan Vækstfonden nu få en milliardgevinst. Vækstfondens forretningsmodel er at bruge sit afkast til at investere i vækst i nye virksomheder, så det er en rigtig god dag for danske virksomheder med behov for risikovillig kapital,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Aftalen er den til dato største i dansk biotek.

”Vi ønsker teamet i Forward Pharma og Florian Schönharting et stort tillykke med aftalen . Vi har været investor i fonden Nordic Biotech og dermed Forward Pharma siden starten af 00’erne, og det er dette langvarige samarbejde, der nu bærer frugt. Det er en stor dag for dansk biotek,” siger direktør i Vækstfonden Christian Motzfeldt.

Biogen Idec og Forward Pharma offentliggjorde handlen tidligere i dag. 

Christian Motzfeldt, direktør i Vækstfonden / 40 80 48 60 / cm@vf.dk

Peter Bruun, kommunikationschef i Vækstfonden / 40 81 35 46 / pbr@vf.dk

Lars Erik Skovgaard, Erhvervsministeriet, 91 33 70 17, las@evm.dk.

Forward Pharma udvikler DMF-baserede lægemidler til behandling af immunforsvarsrelaterede sygdomme som multipel sklerose og psoriasis. Virksomheden har fået venturekapital fra fonden Nordic Biotech, som Vækstfonden har investeret i. I 2014 rejste Forward Pharma i alt 1,3 mia. kr. ved en børsnotering i New York. Det var en af de største kapitalrejsninger ved en børsnotering af et biotekselskab i 10 år.

Læs mere om Forward Pharma

Vækstfonden er statens finansieringsfond – en uafhængig fond med en selvstændig lov og bestyrelse. Fonden skaber et samfundsøkonomisk afkast ved at fremme vækst og fornyelse i små og mellemstore virksomheder. I samarbejde med private investorer har fonden siden 1992 medfinansieret vækst i over 6.000 virksomheder for et samlet tilsagn på mere end 17 mia. kr. De virksomheder, Vækstfonden har medfinansieret siden 1992, havde i 2015 tilsammen mere end 55.000 ansatte.