Dansk Landbrugskapital er klar til at udbetale lån

Publiceret 17-02-2017

Erhvervsministeriet lancerer Dansk Landbrugskapital, efter at fire pensionskasser har givet tilsagn om at investere i fonden. Dansk Landbrugskapital er nu klar til at yde investeringslån for 1 mia. kr. til effektive landbrug, der er belastede af høj gæld.

Pensionskasserne ATP, PKA, PensionDanmark og Industriens Pension har givet konkret tilsagn om, at de samlet investerer 500 millioner kroner i Dansk Landbrugskapital. Sammen med kapitalen fra staten, som bliver investeret gennem Vækstfonden, når Dansk Landbrugskapital samlet op på én milliard kroner, som var det, man sigtede efter i første omgang.

Det betyder nu, at lånefonden formelt er etableret og kan begynde at yde lån til landbruget.

”Vi er meget tilfredse med, at pensionskasserne bakker op om Dansk Landbrugskapital med et stort millionbeløb hver. De første lån vil blive ydet allerede denne måned, og nu ser vi frem til, at pengene kan komme ud for at arbejde i landbruget, der har brug for nye investeringer for at øge effektiviteten og styrke indtjeningen,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Pensionskasserne investerer hver 125 millioner kroner i fonden.

Fonden er allerede i kontakt med mange landmænd og forventer på den baggrund at kunne yde de første lån i den allernærmeste fremtid.

De risikovillige lån fra Dansk Landbrugskapital skal hjælpe effektive landbrug, der har brug for at foretage nye investeringer, men som er belastede af en høj gæld. Det lader sig gøre ved, at investeringslånene fra Dansk Landbrugskapital er såkaldte ansvarlige lån, der bliver efterstillede og er uopsigelige fra Dansk Landbrugskapitals side. Det betyder, at realkredit- og pengeinstitutter kan tælle investeringslånene med, som var de egenkapital.

Forventningen er, at lånene typisk bliver på fem til 10 millioner kroner med en løbetid på op til 8 år og en individuelt fastsat rente. Et sted mellem 100 til 200 landbrug på tværs af driftsgrene forventes at få lån fra Dansk Landbrugskapital over de kommende år.

Linea Søgaard-Lidell, kommunikationsrådgiver, Vækstfonden, mail: lsl@vf.dk, tlf.: 22 13 58 55  

Dansk Landbrugskapital er en lånefond under Erhvervsministeriet, der yder ansvarlig lånekapital til landbruget. Kapitalen er målrettet investeringsprojekter og i særlige tilfælde også refinansiering, og den stilles til rådighed som del af en samlet gældsløsning.

Landbrug på tværs af driftsgrene kan ansøge om lån fra Dansk Landbrugskapital. På vf.dk er der mere information om, hvordan den enkelte landmand søger midler.

Investeringslånene vil typisk blive på 5-10 mio. kr. med en løbetid på op til 8 år og en individuelt fastsat rente.

Vækstfonden administrerer Dansk Landbrugskapital.