Dårlig indendørs mobildækning kan forbedres med signalforstærkere

Publiceret 16-09-2014

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen beder nu mobilselskaberne om at tilbyde deres kunder at bruge signalforstærkere til at forbedre mobildækningen i deres huse.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen:

"Signalforstærkere kan bidrage til at sikre en bedre mobildækning indendørs i områder, hvor mobildækningen ikke er i top. Derfor mener jeg også, at signalforstærkerne kan være et udmærket supplement til det øvrige arbejde, der bliver gjort for at højne mobildækningen i alle dele af landet. Jeg vil nu bede Erhvervsstyrelsen om snarest at finde en løsning sammen med mobilselskaberne og Forbrugerrådet, så det også bliver muligt for danske forbrugere at gøre brug af signalforstærkere. Men jeg vil samtidig gerne understrege, at det ikke ændrer på, at der fortsat skal arbejdes på at sikre god mobildækning i alle dele af landet."

Fakta

Mange danskere oplever dårlig indendørs dækning. Mobilsignalet indendørs kan fx være 100 gange dårligere end udendørs dækning.

En signalforstærker opfanger signalerne fra en mobilmast et sted, hvor der er dækning. Det kan eksempelvis være i en vindueskarm eller ved hjælp af en antenne monteret på et hustag. Signalerne forstærkes og sendes videre gennem en anden antenne inde i huset, så der opnås højere signalstyrke og dermed bedre dækning indendørs.

Mobilselskaberne i Danmark tilbyder signalforstærkere til virksomhedskunder, men det er kostbare løsninger, hvor private ikke kan være med.

Erfaringer fra Sverige viser, at det er muligt at etablere signalforstærkere til private, uden det giver problemer for de andre kunder i mobilnettene. De billigste løsninger starter ved 1.700 svenske kroner svarende til ca. 1.400 danske kroner. Lovgivningen på området er den samme i Sverige og Danmark.