Kina og Danmark underskriver aftale om lavere priser på mobiltelefoni

Publiceret 08-10-2014

Det skal være billigere at bruge mobiltelefon, når danskere er på besøg i Kina, og når kinesere er på besøg i Danmark. Derfor underskriver den kinesiske og danske regering i dag en aftale om samarbejde om at få sænket priserne for roaming.

Erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen:
"I dag koster det mellem 400-1200 kr. at streame en video på 3 min. på din mobiltelefon, hvis du som dansker roamer i Kina. Det er alt for dyrt og er med til at sætte begrænsninger for udnyttelsen af digitale tjenester på rejsen. Derfor er jeg glad for, at vi i dag underskriver en samarbejdsaftale med den kinesiske regering om nedbringelse af roamingpriser."

De danske og kinesiske mobilselskaber vil efterfølgende underskrive en tilsvarende samarbejdsaftale. Med aftalen forpligter selskaberne sig til at forhandle om lavere priser.

Erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen:

"Jeg glæder mig over, at de danske og kinesiske mobilselskaber er klar til at samarbejde om at sænke roamingpriserne. Det vil være positivt både for danske virksomheder og borgere, der rejser til Kina, og for de mange kinesiske turister, der hvert år besøger Danmark."

Ifølge aftalen bør forhandlinger mellem selskaberne om lavere priser være afsluttet seks måneder efter underskrivelsen af dokumentet.

Fakta

Aftalen om roamingpriser er et såkaldt aftalememorandum (Memorandum of Understanding). Aftalememorandummet er en hensigtserklæring, hvor regeringerne og mobilselskaberne lover at arbejde for lavere roamingpriser mellem de to lande.

3, TDC, Telenor, Telia, TELEPOST og Føroya Tele har sammen med de kinesiske mobilselskaber China Telecom, China Mobile og China Unicom oplyst, at de ønsker at underskrive en aftale og starte forhandlinger om at sænke roamingpriserne.

Forhandlingerne vil omhandle de engrospriser, som selskaberne betaler indbyrdes for at benytte hinandens mobilnet. En aftale om lavere engrospriser vil give selskaberne mulighed for at sænke detailpriserne.

I dag koster det over 10 kr. pr. minut at ringe hjem fra Kina, mens prisen for at bruge data kan være over 100 kr. pr. MB. Til sammenligning er de tilsvarende priser for opkald og data i EU under 2 kr.

En række andre lande har inden for de seneste år underskrevet tilsvarende bilaterale samarbejdsaftaler.