Lavere priser på mobiltelefoni i EU er nu en realitet

Publiceret 28-03-2012

Det danske formandskab har i dag lukket en aftale om roaming i EU. Den nye aftale sikrer, at prisen på mobilsamtaler, sms og mobilt internet i EU nu falder markant. Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn betegner aftalen som et markant resultat under det danske EU-formandskab.

Siden 1. januar 2012 har Danmark som EU-formandskab ledet intense forhandlinger mellem Ministerrådet og Europa-Parlamentet om en ny forordning om priser for tale, sms og data, når vi rejser i Europa. Den eksisterende forordning udløber 1. juli i år, så det var ved at være sidste udkald for at nå en politisk aftale, som sikrer fortsat beskyttelse af forbrugerne mod skyhøje roamingpriser frem til 2017. Der er nu en politisk aftale om en ny roamingforordning.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn: 

Jeg er glad for, at vi har opnået en aftale, som sikrer forbrugerne markant lavere priser, og som samtidigt vil skabe reel konkurrence på sigt.
Med den nye roamingaftale vil prisen på dataroaming falde fra ca. 20 kr. pr. MB til maksimalt 6,50 kr. pr. MB i 2012. I 2014 vil maksimalprisen være mindre end 2 kr. pr. MB.
Roamingaftalen er en højt prioriteret sag for det danske EU-formandskab, da den sikrer både forbrugerne og erhvervslivet beskyttelse mod skyhøje priser på mobilt internet. Herved skabes de bedste muligheder for at skabe vækst på tværs af landegrænser inden for det indre marked.

Med den nye forordning sænkes de allerede eksisterende prislofter for mobilsamtaler og sms, og som noget nyt indføres der også et prisloft for mobile data på mobiler og tablets. Prisen pr. MB vil således pr. 1. juli 2012 falde til maksimalt 6,50 kr., hvor det i dag typisk koster knap 20 kr. Derudover vil det blive muligt at købe et separat abonnement på roaming uden at skifte mobilnummer, hvilket på sigt vil være med til at skabe reel konkurrence på det europæiske marked for mobiltjenester.

Den politiske aftale skal endeligt vedtages af Europa-Parlamentet og Rådet. Forordningen træder i kraft den 30. juni 2012.

Faktaark

Facts in english

Press release