Nu åbner investeringsordning til Danmarks grønne styrkepositioner

Publiceret 27-01-2024

Regeringen åbner nu den nye målrettet grønne investeringsordning med et budget på 1 mia. kroner i 2024. Pengene skal gå til at forsvare og forstærke Danmarks grønne styrkepositioner.

For at forsvare og forstærke danske grønne styrkepositioner, har regeringen lanceret en ny målrettet, midlertidig og grøn investeringsordning.

Den grønne investeringsordning kan give enten direkte støtte eller favorable lån og garantier til virksomheder, der vil etablere ny eller udvide eksisterende produktion inden for vindteknologi og elektrolyseteknologi. Ordningen omfatter også underleverandører hertil.

Erhvervsminister Morten Bødskov: 

Verden er forandret, og det er vi som regering nødt til at indrette os efter. Derfor griber vi ud efter mulighederne for at give målrettet støtte til vores grønne industri. Statsstøtte er ikke en dansk ide. Men vi må se i øjnene, at statsstøtte er blevet et internationalt konkurrencevilkår, og derfor skal vi forsvare og forstærke danske grønne styrkepositioner. For det er dem, der skal forme fremtidens løsninger for den grønne omstilling og sikre grønne jobs.

For at styrke udviklingen af grønne teknologier, og understøtte investeringer i grøn industriproduktion i Europa har EU midlertidig tilladt statsstøtte i 2024-2025 til investeringer i produktionsfaciliteter inden for udvalgte grønne teknologier frem til udgangen af næste år. Det er denne mulighed, som Danmark udnytter til at forsvare og forstærke de grønne styrkepositioner inden for vindteknologi og elektrolyseteknologi til power-to-x.

Den specifikke støtte vil afhænge af virksomhedernes behov. Der kan maksimalt gives støtte på 15 pct. af investeringsomkostningerne ved direkte tilskud, mens der kan gives op til 20 pct. af investeringsomkostningerne ved brug af lån eller garantier.

Ordningen administreres af Danmark Eksport- og Investeringsfond (EIFO), og der er åbent for ansøgninger fra tirsdag 30. januar.

Kontakt

Erhvervsministeriets pressetelefon: 91 33 70 07