Globalt samarbejde skal realisere historisk aftale om ny klimastrategi for skibsfarten

Publiceret 19-09-2023

Danmark har taget initiativ til en rundbordssamtale i New York om, hvordan verdens lande, når ambitionen om klimaneutral skibsfart og samtidig sikre en retfærdig omstilling af skibsfarten.

Mærsk har udvidet flåden med et nyt containerskib. Skibet er verdens første containerskib, der kan sejle på grøn metanol. Med den tilføjelse går Mærsk forrest og tager et vigtigt første skridt mod klimaneutral skibsfart i 2050.

De 175 medlemslande i Den Internationale Søfartsorganisation, IMO, blev i juli enige om en ny klimastrategi med en ambition om at gøre international skibsfart klimaneutral tæt på 2050.

I strategien ligger en ambitiøs tidsplan for vedtagelse af bindende global regulering i 2025, som skal træde i kraft i 2027. Frem mod 2025 vil Danmark arbejde for at understøtte en tilsvarende ambitiøs implementering af klimastrategien. Derfor har Erhvervsminister Morten Bødskov på tværs af regioner inviteret til en rundbordssamtale i forbindelse med FN's Generalforsamling i New York.

”Vi kan ikke forandre den internationale skibsfart alene. Det er en global sektor, og derfor skal vi samarbejde på tværs af lande og kontinenter. Vi skal have alle med ombord på kursen mod klimaneutral skibsfart tæt på 2050, og det gør vi bl.a. ved at styrke samarbejdet med udviklingslandene, for hvem den grønne omstilling kan være en stor udfordring. I fællesskab kan vi bidrage til en retfærdig og grøn omstilling af skibsfarten,” siger erhvervsminister Morten Bødskov.

For at sætte skub i processen vil Danmark yde et bidrag på 20 mio. kr. til en IMO-fonde, målrettet udvikling og teknisk samarbejde. Håbet er, at bidraget vil inspirere andre lande til at indgå lignende forpligtelser. Generalsekretær for IMO, Kitack Lim vil sidde med ved den uformelle snak om implementeringen af klimastrategien. De øvrige deltagerlande er Belgien, Ghana, Filippinerne, Sydkorea, Tuvalu, New Zealand, Singapore og Tyskland.

Formålet med rundbordet er at skabe et rum for at drøfte den videre vej fra vedtagelsen af IMO-klimastrategien, og hvordan man accelererer skibsfartens grønne omstilling i lyset af IMO's klimastrategi, samtidig med at der sikres en retfærdig omstilling af skibsfarten.

Kontakt

Erhvervsministeriets pressetelefon: 91 33 70 07