Danske virksomheder er europamestre i at søge grønne patenter

Publiceret 14-08-2023

Grønne patenter er lig med grøn innovation og de danske virksomheder ligger helt i top, når det kommer til at ansøge om grønne patenter. Knap hver femte danske patentansøgning er grøn, hvilket sikrer Danmark en europæisk topplacering i grøn innovation.

Grøn innovation er et afgørende redskab i kampen for grøn omstilling. Udviklingen er allerede godt i gang for de danske virksomheder, og det ses tydeligt, når det kommer til søgninger af grønne patenter.

Danske virksomheder indtager nemlig førstepladsen, når det kommer til andelen af de såkaldte CCMT-patentansøgninger - altså patentansøgninger inden for teknologier, der hjælper med at afbøde virkningerne af klimaændringer. Den type opfindelser repræsenterer hele 19 pct. af danske virksomheders patentansøgninger.

Til sammenligning er andelen tættere på 10 pct. i mange andre, større lande, såsom Tyskland, Frankrig, Østrig og Spanien.

”Vi skal accelerere den grønne omstilling. Det gælder både om at sikre en bedre fremtid for klimaet og om at gøre os uafhængige af russisk gas. Derfor kan vi godt være stolte af, at danske virksomheder tager udfordringen op og ligger helt i top på grønne patenter. Det betyder, at vi fortsat kan udvikle nye danske styrkepositioner inden for grønne teknologier, som er helt afgørende for Danmarks og Europas fremtid,” siger erhvervsminister Morten Bødskov.

De grønne patenter har ikke kun klimamæssige gevinster, der er også en økonomisk fordel at hente for virksomheder, der er intensive på enten CCMT-patenter eller grønne varemærker.  En stærk patent og varemærkebeskyttelse øger innovative virksomheders konkurrenceevne og giver dem mulighed for at få et afkast af de ofte store investeringer, de foretager i forskning, produktudvikling og etablering af et globalt omdømme.

De virksomheder som søger og får de grønne patenter står således for en betydelig del af Danmarks værdiskabelse, eksport, vækst og arbejdspladser.

 

 

Kontakt

Erhvervsministeriets pressetelefon: 91 33 70 07