Regeringen vil lappe huller i lattergas-lovgivning oven på ny evaluering

Publiceret 05-09-2021

Det første år med strammere regler for salg af lattergas har gjort det sværere for forbrugerne at få fat i lattergas til beruselse, viser ny evaluering. Men der er fortsat huller i lovgivningen, og dem vil regeringen kigge på.

I sommeren 2020 gjorde Folketinget det forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år og at sælge mere end to patroner ad gangen til private. Samtidig fik butikker, der sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter, forbud mod at sælge lattergas.

Og nu viser en ny evaluering fra Erhvervsministeriet, at det er blevet sværere for forbrugerne at skaffe lattergaspatroner til beruselsesformål. Det kan bl.a. ses i henvendelserne til Giftlinjen og i Sikkerhedsstyrelsens kontrol.

Men evalueringen viser samtidig også, at der fortsat foregår handel med lattergas bl.a. via udenlandske hjemmesider og på sociale medier. På samme måde køber private forbrugere lattergas ved at bruge falske CVR-numre.

Derfor lægger regeringen nu op til at lappe hullerne i lovgivningen.

”Det har i mange år været alt for nemt at få fat i lattergaspatroner og misbruge dem. Det tror jeg, de fleste af os har opdaget, når vi kiggede rundt i gaderne i de større byer. Overalt på fortovene lå de små glinsende patroner. Og desværre har det haft negative konsekvenser særligt for vores unge. Derfor er jeg glad for, at vi med evalueringen her allerede et år efter kan se en positiv effekt. Men der er fortsat huller, der skal lappes. Derfor vil regeringen indkalde aftalekredsen bag lattergasloven til drøftelser i efteråret, så vi sammen kan få justeret loven til,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Antallet af steder, hvor lattergaspatronerne kan købes, er blevet begrænset, og Sikkerhedsstyrelsen har kun fundet få ulovlige salg i kontrollen både i butikker og online.

Færre henvendelser til Giftlinjen

Hos Giftlinjen er antallet af henvendelser af danskere, der har haft symptomer på skadevirkninger efter lattergasindtag, næsten blevet halveret, siden loven trådte i kraft 1. juli 2020.

”Et lattergas-misbrug kan have frygtelige konsekvenser for unge mennesker, og derfor er det positivt, at det er blevet sværere at anskaffe lattergaspatroner til beruselsesformål. Men vi ser fortsat udfordringer med bl.a. illegalt salg af lattergaspatroner. Det skal der også sættes ind overfor. Jeg vil følge udviklingen nøje – ikke mindst i lyset af at samfundet nu er åbnet op igen og flere unge kommer tilbage til hverdagen med fester og festivaller” siger sundhedsminister Magnus Heunicke.