Ny ordning skal øge antallet af patenter i danske SMV’er

Publiceret 08-11-2021

Små og mellemstore danske virksomheder halter efter internationalt, når det handler om at tage patent på deres teknologiske opfindelser. Derfor lancerer erhvervsminister Simon Kollerup nu en ny tilskudsordning på 3 mio. kr. årligt over de næste tre år til virksomhedernes patentansøgning.

Fra mandag den 8. november kan små og mellemstore danske virksomheder søge om offentligt tilskud til at få patent på deres teknologiske opfindelser. Sammen med et bredt flertalt i Folketinget har erhvervsminister Simon Kollerup afsat årligt 3 mio. kr. fra 2021-23 til en såkaldt patentvoucherordning, der giver virksomheder mulighed for økonomisk støtte på 75 pct. af omkostningerne til et patentansøgningsforløb og op til 75.000 kr.

”Danmark er et af verdens mest innovative lande, men når det kommer til at sikre rettighederne til de mange innovative opfindelser, halter især de små og mellemstore virksomheder bagefter. Det kan potentielt koste både virksomhederne og det danske samfund i eksport, vækst og arbejdspladser, og derfor er det glædeligt, at vi nu med en patentvoucher kan støtte deres arbejde med at beskytte og kommercialisere deres teknologi. Det er noget, som ikke mindst de mange virksomheder vil få gavn af,” siger Simon Kollerup.

Udsigt til stor succes
Patentvoucheren er blot et af 16 konkrete initiativer, som erhvervsministeren har sat i søen i en samlet national handlingsplan for immaterielle rettigheder. Og der er fra starten stor interesse fra de små virksomheder, fortæller Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen. 

”Siden handlingsplanen blev annonceret, har vi mærket megen opmærksomhed i virksomhederne for patentvoucheren, og jeg forventer, at den bliver en stor succes. Det er godt, hvis flere virksomheder får øjnene op for vigtigheden af at beskytte deres teknologiske innovation, fordi det er så vigtigt for at kunne styrke deres konkurrenceevne”, siger han.

Midlerne bag patentvoucheren uddeles efter først til mølle-princippet, og det er Erhvervshus Nordjylland, der administrerer ordningen. For at komme i betragtning til et tilskud skal virksomhederne først gennem et såkaldt IP-tjek i deres lokale erhvervshus.

”Denne ordning er en rigtig god ide, for der er helt tydeligt et stort behov blandt små og mellemstore virksomheder for at beskytte deres opfindelser. Vi har allerede fået mange henvendelser fra virksomheder, der er klar til at søge, og vi forventer derfor, at 2021-puljen ryger hurtigt. Jeg vil opfordre dem, der måtte gå forgæves, til at holde øjnene åbne for, hvornår 2022-puljen åbner,” siger Lars Erik Jønsson, administrerende direktør i Erhvervshus Nordjylland.

Patentvoucher

Erhvervsministeriets patentvoucher

  • består af tre årlige puljer på 3 mio. kr. i 2021-23, som uddeles efter først-til-mølle-princippet.
  • dækker 75 pct. af udgifterne til ansøgning af patent (med et max. på 75.000 kr. i tilskud pr. år).
  • kan søges af små og mellemstore virksomheder.
  • kræver et gratis IP-tjek hos et erhvervshus (formelt søges voucheren i Nordjyllands Erhvervshus).
  • er en del af ministeriets 16 punkters handlingsplan for immaterielle rettigheder

Læs mere hos Patent- og Varemærkestyrelsen og hos Erhvervshus Nordjylland, der administrerer ordningen.

For mere information kontakt:

Erhvervsministeriets pressetelefon, tlf.: 91 33 70 17