Styrkelse af dansk eksport: Erhvervsministeren og udenrigsministeren mødes med formændene for genstartsteams

Publiceret 08-03-2021

Erhvervslivet spiller en central rolle, når der skal findes løsninger på de udfordringer, coronakrisen har skabt for dansk eksport. Regeringens otte genstartsteams og Forum for genstart af dansk eksport har vist, at der både er vilje, viden og nytænkning, når regeringen og erhvervslivet går sammen om at løse udfordringerne. Derfor inviteres formændene for regeringens genstartsteams igen til møde med erhvervsministeren og udenrigsministeren for at gøre status på eksporten ved starten af 2021.

Det virtuelle møde skal blandt andet bruges på at drøfte erhvervslivets vurderinger af eksporterhvervenes situation forud for forhandlinger med aftalepartierne om anvendelsen af sidste del af eksportpakken fra december 2020.

Ved udgangen af 2020 indgik et bredt flertal en politisk aftale om en stimulipakke på mere end 25 mia. kr., der skal understøtte privatforbruget, styrke dansk eksport, sikre danske arbejdspladser og give grønne løsninger gennemslagskraft på det globale marked. Med aftalen blev der afsat 1,7 mia. kr. til en eksportpakke, der skal styrke og fastholde gode rammer for små og store eksportvirksomheder samt styrke eksportmulighederne i lyset af COVID-19.

Nu er tiden kommet til at iværksætte nye konkrete tiltag, der kan styrke dansk eksport. Her er gode råd velkomne, og derfor ønsker erhvervsministeren og udenrigsministeren en dialog med genstartsformændene, der igen skal hjælpe regeringen med at kvalificere eksportindsatsen. Erhvervsministeren og udenrigsministeren ser frem til gensynet med formændene senere i dag.

Erhvervsminister Simon Kollerup:
Selvom vi ser ind i lysere tider, med både genåbning og vacciner, så er vi desværre ikke i mål endnu. Derfor sætter jeg stor pris på samarbejdet med dansk erhvervsliv. Det er helt afgørende, så vi kan få hjulene i gang igen. Corona har presset landets eksportvirksomheder gennem snart et år, og derfor er det så vigtigt, at vi i fællesskab finder løsninger. Virksomhederne står klar med deres viden og erfaringer, og det skal vi udnytte. Derfor ser jeg frem til dagens møde med formændene for regeringens genstartsteams. Vi skal fortsætte den gode dialog og gøde jorden, så vi på den anden side af krisen skaber grobund for danske eksportvirksomheder.”

Udenrigsminister Jeppe Kofod:
Eksporten er altafgørende for at sikre de danske arbejdspladser. Over 800.000 danske job er knyttet til eksport, og i arbejdet med at genopbygge vores økonomi er det vigtigt, at vi er i god dialog med erhvervslivet, så vi sammen sikrer, at vi udnytter mulighederne for dansk eksport på en målrettet, grøn og bæredygtig måde. Vi har et stort netværk af ambassader rundt omkring i hele verden, og de står klar til at være det danske erhvervslivs forlængede arm i det her arbejde.”

Arbejdet på tværs af de otte genstartsteams gav i efteråret 2020 regeringen og de øvrige aftaleparter et udgangspunkt for politiske forhandlinger med fokus på 2020-udfordringer og nye muligheder for erhvervslivet, der mundede ud i en ny aftale om genstart af dansk eksport.

Se eksportanalyse her

For yderligere oplysninger kontakt: 

Presserådgiver Tina Buhl Pretzmann, Erhvervsministeriet, tlf. 91 33 70 17 / tibupr@em.dk eller send en mail til Udenrigsministeriets pressetjeneste pressevagten@um.dk