Aftalepartier justerer aftale til selvstændige

Publiceret 17-02-2021

Regeringen og aftalepartierne er blevet enige om at justere aftalen om hjælp til selvstændige fra sidste uge. Dermed kan virksomheder nu godt få forhøjet kompensation, selvom der er blevet trukket mere end 23.000 kr. ud de sidste måneder.

I sidste uge præsenterede regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier en ny aftale på 9,5 mia. kr. med bl.a. hjælp til selvstændige.

For selvstændige, der har ansatte, blev kompensationsloftet i selvstændigordningen forhøjet til 33.000 kr. om måneden for at kunne give bedre kompensation af de omkostninger, der følger af at have ansatte samt andre meromkostninger. For andre selvstændige forhøjes loftet til 30.000 kr. til dækning af de meromkostninger, der følger af den lange nedlukning.

Men kravet var, at den selvstændige ikke må trække mere end 23.000 kr. ud til sig selv hver måned. Det har dog gjort, at visse selvstændige, der i god tro allerede har trukket mere end det beløb ud til sig selv i fx december, er havnet i vanskeligheder og ikke kunne få del i det forhøjede kompensationsloft.

Derfor er regeringen og Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Alternativet blevet enige om at justere i hjælpepakken fra i sidste uge.

Det betyder, at kravet først gælder fra den 1. februar 2021. Det vil medføre, at det vil være muligt at modtage den forhøjede kompensation, selvom man har trukket mere end 23.000 kr. ud i december og/eller januar. Justeringen af aftalen betyder, at det fra 1. februar 2021 er et krav, at den selvstændige fremadrettet ikke tager mere end 23.000 kr. ud af virksomheden om måneden i den periode, hvor den forhøjede kompensationssats er modtaget.

”I regeringen har vi altid arbejdet for, at flest muligt kommer helskindet igennem corona-krisen, og desværre trækker epidemien fortsat tænder ud hos mange erhvervsdrivende. Derfor har vi løbende justeret og efterspændt det sikkerhedsnet, der holder hånden under danske virksomheder og medarbejdere. Jeg kan forstå, at der har været en vis forvirring om forbedringen af hjælpepakkerne, som vi sammen med et bredt flertal i Folketinget lavede i sidste uge. Fra 1. februar 2021 gælder derfor et krav om, at den selvstændige ikke må trække mere end 23.000 kr. ud af virksomheden, sådan at den nye aftale om ekstra hjælp bruges på merudgifter, der kan holde hånden under virksomheden og dens ansatte,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Selvstændige kan søge om det forhøjede loft med tilbagevirkende kraft fra den 9. december 2020, hvor de skærpede restriktioner blev indført.

Ansøgere, som allerede har ansøgt kompensationsordningen for selvstændige, vil blot skulle indsende en ny ansøgning, hvori de ansøger under de nye vilkår vedr. det hævede kompensationsloft.

Få mere information

Find hjælp til hvordan din virksomhed skal håndtere corona-regler, og hvordan du kan søge hjælp på www.virksomhedsguiden.dk eller ring til Erhvervsstyrelsens corona-hotline på 72 20 00 34.

Hvis du er journalist og har brug for yderligere information, så kontakt Erhvervsministeriets pressetelefon på 91 33 70 07