Ny digital finkæmmer fra Danmark skal sikre over 300 mio. europæiske forbrugere

Publiceret 01-12-2021

Søgning efter farlige produkter på tværs af EU bliver nu automatiseret med Sikkerhedsstyrelsens nye webcrawler, SAFE. Værktøjet sættes i drift i dag af Erhvervsminister Simon Kollerup.

Internettet er fyldt med farlige produkter som mobilopladere, der går i brand, eller farligt legetøj til børn, og som forbruger kan det være svært at gennemskue hjemme bag skærmen.

Det vil regeringen gerne lave om på.

Derfor trykker erhvervsminister Simon Kollerup i dag på start-knappen for et nyt digitalt værktøj ved navn SAFE udviklet af Sikkerhedsstyrelsen, der ved hjælp af kunstig intelligens automatisk finkæmmer internettet for farlige produkter.

Dermed vil værktøjet fremover advare 16 lande over hele Europa, hvis den finder et farligt eller mangelfuldt produkt på markedet.

Hidtil har hvert enkelt land søgt manuelt efter, om de farlige produkter var til salg på deres respektive markeder.

Dermed bliver en stor del af det ressourcekrævende arbejde omkring produktsikkerhed automatiseret for myndighederne, og hverdagen bliver i sidste ende tryggere for de mange forbrugere.

”Danske forbrugere skal finde rundt i helt anden virkelighed i dag end for bare 10 år siden. Nethandel er blevet lige så normalt som at handle i gågaden, men for mange er nettet desværre også fyldt med farlige produkter, der aldrig nogensinde skulle have været til salg. Det sætter store krav til os politikere, for vi skal sikre, at fremtidens forbrugere kan handle trygt på nettet. Jeg er derfor stolt over, at vi fra dansk side af er blevet valgt af EU til at lave et digitalt værktøj, der kan fange usikre produkter over hele Europa. Det betyder, at vi hjælper tusindevis af forbrugere, som potentielt kunne købe en ustabil hårtørrer eller farligt legetøj til deres børn,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

I 2020 lancerede Sikkerhedsstyrelsen det nye AI-værktøj, AIME. I Danmark finkæmmer AIME ved hjælp af kunstig intelligens hjemmesider for ulovlige produkter ved at scanne billeder og tekst.

I den forbindelse tiddelte DG Grow under EU-Kommissionen midler til at udvikle et lignende værktøj på tværs af EU. Siden sommeren 2020 har Sikkerhedsstyrelsen arbejdet på projektet, som er udviklet i samarbejde med KMD.

”I sidste uge vandt vi en ’Gartner’s Eye on Innovation Awards for Government’ for AIME. Derfor er det en helt særlig glæde i dag at lancere den europæiske pendant. SAFE skal gøre søgning efter farlige produkter på tværs af Europa enklere og sikrere. Et samarbejde 16 lande imellem med brug af datadeling og kunstig intelligens kan bidrage betragteligt til at myndighederne kan højne produktsikkerheden for forbrugerne. Jeg er rigtig stolt over, at de værktøjer, vi udvikler i Sikkerhedsstyrelsen, kommer så mange mennesker til gavn,” siger Lone Saaby, direktør i Sikkerhedsstyrelsen.  

FAKTA: Sådan fungerer SAFE

SAFE er et AI-værktøj baseret på billede- og tekstgenkendelse. Med relevante søgeudtryk og billeder uploadet i EU-databaserne for farlige og mangelfulde produkter, scanner SAFE internettet for enslydende sætninger og ord og billeder af produkter med lignende former og mønstre.

Ved hjælp af brugerfeedback trænes værktøjet konstant til at blive bedre til at konkludere, om produktet findes på salgshjemmesider, og om det er det rigtige produkt, værktøjet har fundet.

På ugebasis crawler SAFE internettet for notifikationer fra både det europæiske system for hurtig varsling, også kaldet Safety Gate og informations- og kommunikationssystemet til markedsovervågning ICSMS. SAFE genererer en liste med relevante resultater, som de deltagende myndigheder kan tilgå via deres brugergrænseflade i SAFE.

For yderligere information kontakt:

Pressekontakt: Camilla Weigel, cachwe@em.dk, tlf.: 91 33 70 97