COVID-19: Regeringen med opfordring til danskere og virksomheder inden store handelsdage

Publiceret 11-11-2020

Med flere store handelsdage lige om hjørnet, lancerer Erhvervsministeriet sammen med erhvervsorganisationerne opfordringer til virksomheder og danskerne for at sikre en forsvarlig afvikling og mindske corona-smitte.

De store handelsdage Black Friday, julehandel og januarudsalg bliver ikke, som de plejer at være i år.

For der skal tages ekstra forbehold for at mindske smitte med corona-virus.

Derfor præsenterer regeringen i dag sammen med erhvervslivets organisationer en række opfordringer til danskerne og virksomhederne for at sikre en forsvarlig afvikling af dagene.

”De kommende måneder er utrolig vigtige for mange i detailhandlen, for det er nogle af de dage, hvor der bliver handlet allermest. Det gælder alt lige fra det lokale supermarked til storcentrene. Men det skal ske på en ansvarlig måde, for vi står i en situation lige nu, hvor smittetallene stiger. Derfor skal vi alle sammen huske at holde afstand og leve op til retningslinjerne, hvis vi skal have Black Friday og tilbudsshoppe i år. Det er vigtigt, så vi kan holde så meget af dansk erhvervsliv i gang på en forsvarlig måde, og så både kunder og medarbejdere kan føle sig trygge, når der skal handles nedsat elektronikudstyr eller juleand,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Hvis smitten udvikler sig yderligere, kan der komme nye restriktioner, sådan som varslingssystemet også viser.

Forsvarlig shopping

Opfordringerne til virksomhederne består bl.a. i at udvide byttefristen og forlænge åbningstiden, mens forbrugerne opfordres til at udnytte hele åbningstiden.

”Det er vigtigt, at vi kan holde gang i butikslivet i denne tid. Både virksomheder og forbrugere har indtil nu gjort en stor indsats for at sikre, at vi trods COVID-19 kan handle forsvarligt. Op til Black Friday og julen, hvor der bliver ekstra pres på, kan der dog i nogle tilfælde være behov for yderligere initiativer og for at være ekstra opmærksomme for at begrænse smitterisikoen. Derfor er det en rigtig god idé med de 9 opfordringer til virksomhederne og de 3 anbefalinger til forbrugerne, og vi ved at mange virksomheder allerede har valgt at implementere flere af anbefalingerne,” siger politisk direktør i Dansk Industri, Emil Fannikke Kiær.

”Virksomhederne har hele vejen igennem corona-tiden været med til at tage ansvar og tage de fornødne forholdsregler i forhold til at begrænse smittespredningen med bl.a. håndsprit, afstandsmarkeringer og vejledning. I detailhandlen har smittetallene blandt medarbejdere også været lave. Og vi samarbejder selvfølgelig med regeringen og myndighederne om at finde de rette løsninger, så både virksomheder og borgere kommer bedst muligt igennem de travle handelsmåneder sidst på året. Og både Dansk Erhverv og vores medlemmer vil selvfølgelig igen bidrage til, at både Black Friday, julehandel og udsalg bliver afviklet på en god og forsvarlig måde for alle parter,” siger direktør for markeder i Dansk Erhverv, Betina Hagerup.

Her er de 9 opfordringer til virksomhederne:

 1. Ingen kø- og slagtilbud, fx time- og dagstilbud.
 2. Udvid åbningstiden hvis muligt, så dine kunder kan handle på flere tidspunkter i døgnet.
 3. Brug online salgskanaler hvis muligt, heriblandt også ”klik og hent”, så dine kunder nemt kan hente bestilte varer i butikken uden at være der i lang tid.
 4. Forlæng byttefristerne og gør kunderne opmærksom på de forlængede frister, så man fx kan bytte julegaver i slut januar, selvom de er købt i november. Så undgår du trængsel i dagene efter jul, hvor mange danskere holder fri.
 5. Ingen ”sociale” tema-/ juleaktiviteter, som gør, at mange stimler sammen i din butik.
 6. Du skal sikre, at der kun er det antal kunder, der må være i din butik.
 7. Du skal sikre, at dine kunder holder afstand – både indenfor og udenfor butikken.
 8. Sæt håndspritten et tydeligt sted, så dine kunder ikke kan undgå at se den på vej ind og ud af butikken.
 9. Brug reklamer, annoncer og sociale medier til at informere dine kunder.

Og de 3 opfordringer til danskerne:

 1. Bliv hjemme, hvis du er syg eller har symptomer (feber, tør hoste eller vejrtrækningsbesvær)
 2. Udnyt butikkernes fulde åbningstid, så du handler uden for de travle dage og tidspunkter.
 3. Hold afstand, sprit hænder og gå så vidt muligt alene ind i butikken.

For yderligere information til virksomheder læs mere på virksomhedsguiden.dk

For yderligere spørgsmål fra pressen kontakt:

Presserådgiver Caroline Gerd Frandsen, cagefr@em.dk, tlf. 91 39 94 07