COVID-19: Sommerpakke skal sætte skub i dansk sommerøkonomi

Publiceret 19-06-2020

Med udsigten til en anderledes sommer i Danmark, lancerer regeringen og Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet nu en sommerpakke, der indeholder både billigere offentlig transport, rabat på kulturoplevelser og gratis aktiviteter til ældre.

Det bliver ikke den sædvanlige sommer set i lyset af corona-krisen.

Hverken for alle de virksomheder i lokalsamfundene, der er afhængige af turister, og heller ikke for de danskere, der plejer at holde sommerferien i udlandet.

Derfor lancerer regeringen sammen med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet nu en sommerpakke, der skal styrke dansk sommerøkonomi både i land og by.

Det gøres billigere at tage toget rundt i landet, bundfradraget ved udlejning af sommerhus hæves, der gives rabat på kultur-, forening- og idrætsaktiviteter, og de ældre får mulighed for at lave sommeraktiviteter gratis.

Alt i alt indeholder pakken initiativer for 700 mio. kr.

”Corona-krisen har ramt dansk turisme særlig hårdt. Vi står med udsigt til en anderledes sommer, hvor der alt andet lige vil være færre turister i Danmark, og hvor flere danskere skal holde ferie hjemme. Derfor skal vi gøre noget godt for dem, der lever af at give os andre oplevelser. Det kan være den lokale restaurant, det lokale museum eller den lokale isbutik, der er afhængige af de mange kunder i sommermånederne. Personligt er jeg også rigtig glad for, at vi med den her pakke gør det billigere og dermed lettere at komme ud i vores skønne landdistrikter,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

”Jeg er sikker på, at der er rigtig stor lyst til at komme rundt i landet, og når vi kan udnytte pladsen i den kollektive trafik på den her måde, er det både sikkert og fornuftigt. Jeg glæder mig selv til at holde sommer i Danmark og være med til at give turistbranchen et tiltrængt løft,” siger transportminister Benny Engelbrecht.

”Vi er mange, der i de seneste måneder har savnet de stærke, fælles oplevelser, som kulturen giver os. Nu går vi en sommer i møde, hvor mange danskere bliver hjemme og holder ferie i Danmark. Jeg er derfor super glad for, at regeringen og et stort flertal af Folketingets partier nu sætter en række nye initiativer i gang, der giver os mulighed for at genopdage vores land med kulturoplevelser og idrætsaktiviteter som et naturligt omdrejningspunkt,” siger kulturminister Joy Mogensen.

Torsten Schack Pedersen (V):
For Venstre er det afgørende, at aftalen bidrager til at understøtte dansk økonomi og danske arbejdspladser. Vi havde gerne set en ophævelse af 6-dages reglen. Men vi glæder os over højere sommerhusfradrag, flere midler til markedsføring, og en udvidelse af perioden med tilskud til lavere færgetakster. Også flere penge til det frivillige foreningsdanmark har været vigtig for Venstre.

Katrine Robsøe (RV):
Vi giver mulighed for en masse fantastiske oplevelser i hele Danmark og understøtter samtidig vores kultur og turismebranchen. Med billigere offentlig transport og billigere adgang til kulturoplevelser, kan man virkelig få sig en masse gode sommerminder i år. Vi skaber samtidig en pulje, der giver mulighed for at sætte helt nye initiativer på kulturområdet i gang og skabe både aktivitet og liv i landet.

Pia Olsen Dyhr (SF):
”jeg er glad for, at der sikres billigere togbilletter og rabat på kulturoplevelser i sommerpakken til stor glæde for blandt andet børnefamilierne. Lige så glad er jeg for den sociale balance, der er i aftalen med initiativer rettet mod ældre samt mennesker med handicap og psykiske lidelser. De kan nu komme væk fra isolationen og sikkert afsted på tur ligesom så mange andre danskere. ”

Victoria Velasquez (EL):
Med denne her aftale, så får vi både skabt flere arbejdspladser, styrket foreningslivet og kulturen, alt imens vi giver en sødere sommer til vores ældre og udsatte. Jeg er rigtig glad for, at vi får sat godt gang i togene og cykelturismen, gør det nemmere at nyde naturen, mens vi passer på den, samtidig med at vi laver målrettede tiltag for vores ældre og de beboere, der bor i socialpsykiatrien og andre botilbud.

Mona Juul (KF):
For konservative handler det om at sparke til økonomien. Vi har derfor primært kæmpet for kulturoplevelser og foreningsliv som naturligt medfører overnatninger og spise ude. Lige præcis det der er allermest brug for i Danmark lige nu.

Josephine Fock (ALT):
Det er en rigtig god sommerpakke, som giver os alle gode muligheder for at holde sommerferie i Danmark . Den rummer en fleksibilitet som gør at vi får mulighed for at bevæge os mere rundt på gunstige vilkår.

Her er initiativerne i sommerpakken:

 • Gratis indenrigsfærger i juli for gående og cyklister
 • Tilskud til prisnedsættelse på færger til småøer, samt Fanø, Læsø, Ærø og Samsø i august og september
 • Reduktion af billetpriserne på færgefarten Ystad-Rønne i august og september
 • Rejsepas – 8 dages fri-rejse-billet med kollektiv transport. Der udbydes 50.000 billetter
 • 1 mio. Orange billetter over Storebælt i skolernes sommerferie
 • Midlertidig forhøjelse af bundfradraget ved udlejning af sommerhuse
 • Styrket indsats for genstart af turismen i Hovedstaden via Wonderful Copenhagen
 • Styrket indsats for genstart af turismen i kyst- og naturturismen via Dansk Kyst- og Naturturisme
 • Boost af Ø-passet og ø-turismen
 • Madkulturelle sommerevents og -oplevelser i hele landet
 • Bedre vilkår for cykelturismen i Danmark
 • Flere forenings- og idrætsoplevelser for danskerne
 • Udvidelse af pulje til lokale idræts- og spejderforeninger
 • Rabat på billetter til kulturoplevelser
 • Aktivitetspulje til kulturelle aktiviteter
 • Gratis tilbud om lokale aktiviteter til ældre over 65 år
 • Dagsture til plejehjemsbeboere
 • Dagsture for beboere på socialpsykiatriske botilbud
 • Gratis handicaptransport i sommerferien

Læs aftaleteksten om sommerpakken her.
Læs faktaark om initiativerne i sommerpakken her.

For yderligere kontakt kan journalister henvende sig til:

Erhvervsministeriets pressetelefon på 91 33 70 07
Transportministeriets pressetelefon på 41 85 14 83
Kulturministeriets pressetelefon på 22 76 51 16