Erhvervsminister kritiserer Danske Banks realkreditstramning

Publiceret 21-04-2020

Danske Bank vil fremover have danskerne til at lægge dobbelt så mange penge på bordet, når de køber bolig gennem bankens realkreditinstitut, Realkredit Danmark. Erhvervsminister Simon Kollerup kritiserer Danske Banks realkreditstramning, og forstår ikke begrundelsen for beslutningen.

Danske Bank har i dag annonceret, at deres realkreditselskab, Realkredit Danmark, fordobler udbetalingskravet til boligkøbere, som fremover skal stille med 10 pct. af købsprisen selv i stedet for de 5 pct. kravet er i dag. Beslutningen undrer erhvervsministeren, da der er brug for ro om rammerne for at købe bolig. 

”Selvom jeg erkender, at vi står i en vanskelig situation lige nu med coronaudbruddet, så gør Danske Bank det med denne beslutning sværere for nye boligkøbere at købe deres første bolig. Det er meget uheldigt i en situation, hvor vi har et stort og fælles ansvar om at skabe ro om økonomien, ikke mindst på boligmarkedet,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Den finansielle sektor er siden finanskrisen blevet både solid og velpolsteret. Og i forbindelse med at regeringen har frigivet den kontracykliske kapitalbuffer, har bankerne fået adgang til 200 mia. kroner i ekstra udlånskapacitet. Derfor undrer det erhvervsministeren, at Danske Bank nu vælger at fordoble kravet om boligkøbernes udbetaling.

”Vi har behov for banker i Danmark, der forstår at løfte deres del af samfundsansvaret, og som hjælper med at holde hånden under boligmarkedet og danske boligejere. Derfor er jeg også glad for, at det ikke tyder på, at de øvrige banker følger Danske Banks beslutning,” siger Simon Kollerup.

 

Yderligere information

Er du virksomhed eller organisation, kan du få mere information på Virksomhedsguiden.dk eller Erhvervsstyrelsens hotline på tlf. 72 20 00 34 (hverdage 08.30-16.00 / fredag 09.00-15.00)

Er du journalist med spørgsmål, kan du kontakte Erhvervsministeriets pressetelefon på 91 33 70 07