COVID-19: Seks milliarder i garantier skal hjælpe eksportvirksomhederne gennem krisen

Publiceret 05-04-2020

EKF Danmarks Eksportkredit er klar til at stille garantier for udlån til både danske eksportvirksomheder, der er ramt af krisen, og deres underleverandører.

Ordninger er allerede tilgængelig for de små og mellemstore virksomheder (SMV’erne) og vil snart også være det for de større virksomheder. Tilsammen vil ordningen kunne understøtte udlån for cirka 8,5 milliarder kroner.

"Rigtig mange danske virksomheder har i øjeblikket problemer. Det gælder både eksportørerne og deres underleverandører. For eksempel fordi de mangler dele fra udlandet til produktionen eller ikke kan få sendt varer afsted til udlandet. Der mangler penge i kassen, men regningerne er der stadig,” siger erhvervsminister Simon Kollerup og fortsætter:

”Det er både et problem for virksomhederne, men også for de ansatte, der frygter for deres job. Derfor er det godt, at EKF kan træde til nu og give en hjælpende hånd, så vi kan bevare en robust dansk eksportsektor og danske arbejdspladser."

Med SMV-ordningen stiller staten via EKF garanti på 80 pct. af bankernes nye lån til eksportvirksomheder og underleverandører til eksportvirksomheder, der har lidt eller forventer at lide et omsætningstab på mindst 30 pct. som følge af spredningen af coronavirus.

SMV-ordningen er tilgængelig i EKF nu, og der er i første omgang afsat én milliard i garantiramme til den ordning.

Derudover er der i første omgang afsat fem milliarder i garantiramme til de større virksomheder, her lyder garantien dog på 70 pct. Ordningen lanceres i EKF inden for få dage.

Ordningerne gælder indtil videre frem til 1. oktober 2020 og er også tilgængelige for færøske og grønlandske virksomheder.

Ønsker man som virksomheder at en garanti via EKF, skal man tage kontakt til sin bank.  

Virksomheder, der er ramt af virkningerne af COVID-19, men ikke er eksportvirksomheder eller underleverandører til en eksportvirksomhed, kan søge garantier via Vækstfonden, der har etableret lignende ordninger for både SMV'er og større virksomheder.

 

Yderligere oplysninger

Er du virksomhed eller organisation, kan du få mere information på Virksomhedsguiden.dk eller Erhvervsstyrelsens hotline på tlf. 72 20 00 34 (hverdage 08.30-16.00 / fredag 09.00-15.00)

Er du journalist med spørgsmål, kan du kontakte Erhvervsministeriets pressetelefon på 91 33 70 07