COVID-19: Nye retningslinjer skal hjælpe ansatte forsvarligt tilbage på kontoret

Publiceret 08-04-2020

Nye retningslinjer skal hjælpe virksomhederne til en ansvarlig genåbning af de private kontorarbejdspladser på en måde, så coronasmitten ikke løber løbsk.

Mange privatansatte har været på arbejde under coronakrisen. Nogle har været på arbejdspladsen, mens andre har arbejdet hjemmefra. For dem, der nu skal tilbage på arbejdspladsen, er det nye retningslinjer på vej.

Afstand og god hygiejne er nøgleordene, som virksomhederne bør fokusere på, inden medarbejderne vender tilbage på kontorerne. Det fremgår af de nye retningslinjer udarbejdet af Erhvervsministeriet, Arbejdstilsynet og sundhedsmyndighederne, som fokuserer på, hvordan en gradvis genåbning af erhvervslivet i Danmark kan ske på en ansvarlig måde.

”Mange er utålmodige efter at komme tilbage på arbejdet. Det kan jeg godt forstå. Men det er vigtigt, at det sker på en forsvarlig måde, hvor vi sørger for at arbejdspladsen er indrettet på en måde, så vi ikke risikerer, at gode kollegaer smitter hinanden. Man skal sørge for at holde afstand og sørge for en god hygiejne. Selvom man har savnet kollegaerne, så går det ikke, at sidde tæt op af hinanden i kantinen. Og vi skal fortsætte med at holde video-møder i stedet for at sidde rundt om et bord. Vi skal tilbage på arbejde, men det bliver ikke den hverdag, vi har været vandt til endnu,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

”Det er helt afgørende, at vi alle fortsat bidrager til at holde smitten nede. Vi skal huske, at rigtig mange privatansatte fortsat går på arbejde og har gjort det under hele krisen – eksempelvis i transport, fødevarer, fremstillings- og byggebranchen, samt i supermarkederne. De har på meget kort tid indrettet sig efter nye retningslinjer, og det skal deres kollegaer på kontoerne nu også til. Det stiller nye og store krav til tilrettelæggelsen af arbejdet, og jeg er glad for, at både arbejdsgivere og lønmodtagere igen har udvist samfundsansvar og - i samarbejde med blandt andet Arbejdstilsynet –  bidrager til at sikre en forsvarlig genåbning af mange arbejdspladser, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Retningslinjerne er udarbejdet efter dialog med erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter og skal sørge for, at kontorarbejdspladserne er indrettet på en måde, så man minimerer risikoen for at smitte med coronavirus, inden medarbejderne møder ind igen.

Det handler i høj grad om at holde afstand. Både i den kollektive trafik på vej til arbejde. På kontorerne i løbet af arbejdsdagen og i kantinen til frokost. Det kan eksempelvis ske ved forskudte mødetider eller øget brug af digitale møder. 

Arbejdstilsynet, Erhvervsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed vil løbende vejlede og kommunikere om retningslinjerne.

Fakta

 

Læs opfordringen til at begrænse belastningen på den kollektive transport her

Læs mere om retningslinjerne her

Yderligere oplysninger

Er du virksomhed eller organisation, kan du få mere information på Virksomhedsguiden.dk eller Erhvervsstyrelsens hotline på tlf. 72 20 00 34 (hverdage 08.30-16.00 / fredag 09.00-15.00)

Er du journalist med spørgsmål, kan du kontakte Erhvervsministeriets pressetelefon på 91 33 70 07