Nyt råd skal gøre danske virksomheder førende inden for bæredygtig og ansvarlig virksomhedsdrift

Publiceret 10-10-2018

Regeringen lancerer nu Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål, som skal være regeringens nye platform for dialog og aktiviteter om virksomheders strategiske arbejde med samfundsansvar og FN’s 17 Verdensmål.

Udvikling af bæredygtige forretningsmodeller, digitale muligheder for at styrke virksomhedernes samfundsansvar i den globale produktion samt fastholdelse af udsatte grupper på arbejdsmarkedet er blot nogle af de emner, der skal drøftes og behandles i det nye Råd for Samfundsansvar og Verdensmål.

Det nye råd, som i dag lanceres af erhvervsministeren, finansministeren og beskæftigelsesministeren, skal bidrage aktivt til gode rammevilkår for, at flere virksomheder arbejder strategisk med deres samfundsansvar og verdensmålene. 

Erhvervsminister Rasmus Jarlov:
”Vi skal have endnu flere virksomheder til at engagere sig i samfundets udfordringer. Samfundsansvar er et konkurrenceparameter for de danske virksomheder. Jeg ønsker, at de danske virksomheder engagerer sig strategisk i at arbejde med samfundsansvar i deres kerneforretning i tæt dialog med interessenterne. Jeg er derfor glad for, at regeringen i dag kan lancere det nye Råd for Samfundsansvar og Verdensmål og ser frem til at følge arbejdet.”

Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har til opgave at sætte rammen om dialogen mellem virksomhederne og andre interessenter. Rådet kan give anbefalinger til regeringen og iværksætte konkrete aktiviteter, der fremmer danske virksomheders arbejde med samfundsansvar og verdensmålene. 

Finansminister Kristian Jensen:
”Danmark er kommet rigtig langt med at nå de 17 verdensmål, men vi har store ambitioner, så vi er ikke i mål. Verdensmålene er ikke bare FN’s verdensmål. De tilhører os alle, og vi skal alle bidrage i vores dagligdag. Det gælder også vores virksomheder. Mange virksomheder ser allerede mulighederne for at gøre en god forretning samtidig med, at de gør verden bedre. Så jeg forventer, at mange vil tage godt imod det nye råd, som skal hjælpe virksomheder med at arbejde strategisk med verdensmålene.”

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen:
”I arbejdet med verdensmålene skal vi også sikre, at flere udsatte mennesker får fodfæste på arbejdsmarkedet. Det er afgørende, at vi udnytter de gode tider til at hjælpe flere i job. Med det nye råd vil vi skærpe virksomhedernes fokus på, at der er store gevinster at hente, når udsatte inkluderes på arbejdspladsen. Jeg håber, at endnu flere virksomheder vil få øjnene op for, at det er muligt at løfte et socialt ansvar – og få en forretning ud af det.”

Thorkil Sonne, nyudnævnt formand for Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål:
”Jeg glæder mig rigtigt meget til at arbejde med samfundsansvar og verdensmål i Danmark efter fem år i USA og deltagelse i FN og World Economic Forum arrangementer. Jeg føler mig mere dansk end nogensinde og har igennem mit internationale arbejde med at skabe job til autistiske mennesker set, hvilken forskel danske værdier og dansk social innovation kan gøre i samfund, som er mindre privilegerede end det danske. Samtidig har jeg oplevet, at hvis man står med et problem, så har det med stor sandsynlighed været på dagsordenen et eller andet sted i verden, så Danmark kan også lære meget af erfaringer fra udlandet.”

Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål består af i alt 17 personer, herunder 10 personligt udpegede medlemmer (inkl. formand) og syv medlemmer, der udpeges efter indstilling fra organisationer:

 • Thorkil Sonne, stifter og bestyrelsesformand for Specialisterne Foundation (formand)
 • Eva Kruse, CEO i Global Fashion Agenda
 • Sheela Maini Søgaard, CEO i BIG Architects
 • Sarah Krüger Falck, direktør i Global Compact Danmark 
 • Allan Agerholm, CHO i BC Hospitality Group
 • Simon Boas Hoffmeyer, Director Group Sustainability i Carlsberg
 • Rasmus N. D. Skov, Head of Group Sustainability i Ørsted
 • Anne Gadegaard, Director Global TBL management i Novo Nordisk
 • Annette Stube, Head of Group Sustainability i A. P. Møller-Mærsk 
 • Louise Koch, Corporate Sustainability Director for EMEA i Dell
 • Thomas Bustrup, direktør i Dansk Industri
 • Stine Pilegaard Jespersen, underdirektør for Arbejdsmarked, uddannelse og forskning i Dansk Erhverv
 • Birgitte Søgaard Holm, direktør i Finans Danmark
 • Kenneth Lindharth Madsen, Handelspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer
 • Sanne Borges, Seniorrådgiver i Amnesty International (på vegne af 92-Gruppen)
 • Jacob Bjerregaard, formand for KL's Miljø og Forsyningsudvalg (på vegne af KL og Danske Regioner) 
 • Arne Grevsen, LO’s stedfortrædende formand (på vegne af AC, LO og FTF)

Læs kommissorium for Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål her

Kontaktperson: Presserådgiver Jesper Ingemann, jesing@em.dk, Tlf. 91 39 94 14.