Ny informationsportal skal hæve danskernes digitale sikkerhed

Publiceret 31-10-2018

Digital afpresning, virus, hacking, økonomisk kriminalitet, cyberspionage – de digitale trusler er mange og stigende. Derfor lancerer innovationsministeren og erhvervsministeren sammen med en lang række aktører i dag en ny informationsportal, som skal være med til at øge danskernes viden om, hvordan de bedst beskytter sig mod digitale farer.

Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, og de it-kriminelles metoder og evner til at udnytte ny teknologi udvikler sig hele tiden. Det stiller store krav til en mere sikker digital adfærd hos den enkelte borger, virksomhed og myndighed.

Derfor lancerer en lang række aktører, med innovationsminister Sophie Løhde og erhvervsminister Rasmus Jarlov i spidsen, i dag en ny portal, sikkerdigital.dk, hvor borgere, virksomheder og myndigheder kan finde viden om og værktøjer til en sikker digital hverdag.

Lanceringen af sikkerdigital.dk, skal medvirke til at forbedre danskernes bevidsthed om de digitale trusler. Samtidig skal både borgere, offentligt ansatte og virksomheder kunne finde anvendelige værktøjer og gode råd til at øge deres digitale sikkerhed. Portalen er et af de centrale initiativer i den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed, som regeringen præsentrede i maj.

For innovationsminister Sophie Løhde er det ambitionen, at sikkerdigital.dk kan være med til at løfte den digitale sikkerhed for borgere og i myndigheder:

- I dag har de fleste danskere en smartphone ved hånden, som flittigt bruges til for eksempel at gå på netbank eller bestille tid til lægen. Det gør hverdagen lettere, men digitalisering gør os også sårbare over for it-kriminelle, og derfor er det vigtigt, at vi alle sammen bliver klædt på til at beskytte os mod digitale farer ved eksempelvis at ændre kodeord og opdatere de programmer, vi bruger. Og det skal den nye portal være med til.”

På sikkerdigital.dk skal det være let at finde frem til hjælp, hvis et digitalt uheld er ude. I de kommende år vil hjemmesiden være omdrejningspunkt for ny viden og hjælp til danskerne om aktuelle emner og temaer.

For erhvervsminister Rasmus Jarlov er det vigtig, at særligt de små- og mellemstore danske virksomheder nu har ét samlet sted, hvor de kan få viden og konkret vejledning om, hvordan de får styr på it-sikkerheden:
- Det er vigtigt, at vi i dag lancerer sikkerdigital.dk, der stiller konkret vejledning og værktøjer til rådighed for vores små og mellemstore virksomheder. Cirka en tredjedel af dem kan nemlig godt bruge hjælp til at få bedre styr på it-sikkerheden. Med den nye informationsportal er den hjælp lettilgængelig. Det gør det mindre bøvlet for virksomhederne at sikre sig bedre mod it- og cybertrusler, og så kan de få mere tid til deres kerneforretning. 

På den virksomhedsrettede del af Sikkerdigital.dk kan danske virksomheder få viden og vejledning om, hvordan de beskytter deres virksomhed, hvilke trusler virksomheden skal være opmærksomme på, og hvad de kan gøre, hvis de bliver ramt af en sikkerhedshændelse.
For de offentlige ansatte vil sikkerdigital.dk være indgangen til råd og vejledninger om, hvordan den enkelte håndterer borgernes data sikkert på tværs af platforme og arbejdspladser

Se mere på sikkerdigital.dk

Fakta

  • Erhvervsstyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen står bag Sikkerdigital.dk i samarbejde med Center for Cybersikkerhed, Politiet, Datatilsynet, Det Kriminalpræventive Råd og Forbrugerrådet TÆNK.
  • Portalen er en del af regeringens nationale cyber- og informationsstrategi. Som en del af strategien er der afsat 1,5 mia. til generelt at styrke cyber- og informationssikkerheden i Danmark.
  • Over 210.000 danskere har mistet penge som følge af online svindel eller afpresning.
  • Ca. 950.000 danskere har oplevet, at computeren var inficeret med virus eller andre typer skadelige programmer.
  • Over 1,2 mio. danskere har været udsat for mindst en af fire trusler: virus, misbrug af personlige oplysninger, tab af data eller penge

 

Kontakt:

Presserådgiver i Erhvervsministeriet Jesper Ingemann, tlf. 91 39 94 14, email: jesing@em.dk

Presserådgiver i Ministeriet for Offentlig Innovation Rikke Seidenfaden, tlf. 33 92 26 64, email: rigei@fm.dk