Annette Vilhelmsen: Vi skal lære af LEOPARD

Publiceret 30-04-2013

Erhvervs- og vækstministeren glæder sig over frigivelsen af besætningen på LEOPARD. Nu skal sagen belyses, og der vil efterfølgende blive taget initiativ til dialog med alle relevante parter for at minimere risikoen for lignende sager i fremtiden, siger Annette Vilhelmsen.

I anledning af frigivelsen af LEOPARDs besætning udtaler erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen:

Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes at få besætningen på LEOPARD frigivet. Det er svært at sætte sig ind i, hvor forfærdeligt det har været for søfolkene og deres familier. Jeg er på deres vegne glad for, at gidselsituationen er overstået, og at de nu kan komme hjem.
De 6 besætningsmedlemmer skal nu hurtigst muligt hjem. Der er sørget for hjemtransporten, og de frigivne søfolk vil blive tilset af læger, ligesom de vil få krisehjælp. De danske ordninger sikrer, at der bliver taget hånd om udgifterne til hjemtransport og læge- og psykologhjælp.

Annette Vilhelmsen udtaler endvidere:
"Danmark er en stor søfartsnation, og pirateri er noget, vi skal bekæmpe. Vi skal sammen med andre lande fortsætte indsatsen, så piraterne sættes under konstant pres, uanset hvor i verden de opererer.
Lige nu er det vigtigste, at få de søfarende hjem til deres familier. Bagefter må vi se på, hvad vi kan lære af sagen, så vi kan begrænse risikoen for sådanne sager fremover. Derfor vil Den Maritime Havarikommission undersøge forløbet op til kapringen, og der vil blive taget initiativ til et møde med de relevante parter. Derefter vil regeringen se på, om der er behov for yderligere opfølgning.
Der udover har jeg allerede fremsat et lovforslag, som indebærer en forbedring af de søfarendes rettigheder, hvis de bliver taget som gidsler."