Mads Øvlisen bliver formand for mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd

Publiceret 03-07-2012

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn vil udnævne Mads Øvlisen til formand for den nye mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd.

Folketinget har netop besluttet at oprette mæglings- og klageinstitutionen ved lov. Mæglings- og klageinstitutionen skal mægle i sager, hvor danske virksomheder bliver kritiseret for at krænke OECD’s retninslinjer for multinationale virksomheder.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn:

Danske virksomheder står over for nye krav i forhold til blandt andet menneskerettigheder, miljø og korruption. Med mæglings- og klageinstitutionen har regeringen taget et vigtigt skridt for at fremme, at Danmark er i front, når det gælder virksomheders ansvarlighed både hjemme og ude. Det glæder mig, at Mads Øvlisen vil stå i spidsen for institutionen. Mads har nemlig både stor faglig viden, global erhvervserfaring og personlig integritet.

Mads Øvlisen:

Med etableringen af denne nye mæglings- og klageinstitution lever Danmark ikke alene op til sine internationale forpligtelser, men tager endnu et skridt i retning af at nå målet om at være imternationalt anerkendt for ansvarlig vækst. Mæglings- og klageinstitutionen skal arbejde efter klare retningslinjer om tilgængelighed og gennemsigtighed, som af klagere og virksomheder opfattes som fair og afbalancerede. Jeg ser frem til opgaven som formand i håbet om, at vi kan medvirke til at finde gode løsninger på konkrete klager og medvirke til, at danske virksomheder kan overholde internationale retningslinjer for samfundsansvar.
Udover formanden består institutionen af tre organisationsrepræsentanter og et sagkyndigt medlem, der alle udpeges af erhvervs- og vækstministeren. I løbet af efteråret 2012 vil institutionen være klar til at behandle sager.

Mads Øvlisen var indtil 1. maj i år formand for Rådet for Samfundsansvar og nuværende rådgiver for FN’s Global Compact’s bestyrelse. Han er Adjungeret Professor i Corporate Social Responsibilty ved Copenhagen Business School og har tidligere været administrerende direktør for Novo Nordisk.

Mæglings- og klageinstitutionen etableres som et led i regeringens handlingsplan for virksomheders samfundsansvar ”Ansvarlig Vækst” 2012-15.

Link til lov om mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd