Tech-giganter

Tech-giganterne er blevet store, globale virksomheder med enorm indflydelse på samfundet, økonomien og almindelige menneskers hverdag

Den digitale udvikling drives af en mindre skare af virksomheder, der på kort tid har indtaget en dominerende rolle i samfundet. Disse virksomheder, ofte betegnet tech-giganter, stiller søgemaskiner, sociale medier og handelsplatforme til rådighed for verdens befolkning, og deres tjenester er på mange måder blevet uomgængelige i hverdagen, både privat og i arbejdslivet. Med andre ord er tech-giganterne i løbet af de seneste 20 år blevet store, globale virksomheder med stor indflydelse på hele vores samfund. 

Men de er også blevet en stor udfordring. Deres forretningsmodeller er i høj grad baseret på at fastholde os foran skærmen gennem algoritmer, som er umulige at gennemskue. Samtidig indsamler tech-giganterne store mængder personlige oplysninger om både børn og voksne. Oplysninger, de kan bruge til at forudsige og påvirke adfærd og holdninger med konsekvenser for den demokratiske samtale.

 

Derfor nedsatte regeringen i 2022 en ekstern ekspertgruppe, som skulle understøtte arbejdet med at sætte rammerne for tech-giganterne. I juni 2023 afleverede ekspertgruppen 13 konkrete anbefalinger til, hvordan man bedre kan håndtere nogle af de problemstillinger, der er forbundet med tech-giganternes platforme. 

Formålet med anbefalingerne har været at adressere udfordringer, som tech-giganternes forretningsmodeller medfører. Derfor tager løsningsforslagene også forskellige former. Nogle initiativer kan håndteres nationalt, men langt størstedelen skal forfølges gennem alliancedannelser med andre EU-lande og indspil til Europa-Kommissionen.

”Tech-giganterne skal tage et større ansvar. Vi skal sætte en stopper for deres uigennemskuelige algoritmer, som med forrykte metoder fastholder børn og voksne foran skærmen og høster uanede mængder af personlige oplysninger. Vi skal sætte ind med bl.a. aldersbekræftelse og en højere grænse for databeskyttelse af børn, og regeringen går i gang med det samme. Derfor er jeg utrolig glad for de anbefalinger, ekspertgruppen er kommet med," siger erhvervsminister Morten Bødskov.

13 anbefalinger fra regeringens tech-ekspertgruppe

På baggrund af identificerede udfordringer fremsætter ekspertgruppen i denne delafrapportering anbefalinger vedrørende tech-giganternes forretningsmodeller.

Download anbefalingerne

English version: democratic control over big tech business models

Regeringen vil ændre reglerne

Helt konkret vil regeringen ændre reglerne for databeskyttelse af børn, så de fastsættes på en højere grænse end de 13 år, det er i dag. Det betyder, at flere mindreårige, som bruger Facebook, Instagram, Youtube og Snapchat vil være beskyttet mod indhentning af personlige oplysninger. Indtil da vil det være et krav for tech-giganterne at indhente samtykke fra forældre for at kunne indhente personoplysninger.

Samtidig skal der indføres krav om aldersbekræftelse for at beskytte børn mod upassende indhold. Konkret vil det betyde, at for at få adgang til hjemmesider eller downloade apps med indhold, som ikke er egnet til børn, skal man bekræfte digitalt, at man er voksen.

Tiltagene kommer på baggrund af anbefalinger fra regeringens tech-ekspertgruppe, som har afleveret 13 konkrete anbefalinger til, hvordan man bedre kan håndtere nogle af de problemstillinger, der er forbundet med tech-giganternes platforme. Regeringen er enige i anbefalingerne og vil arbejde for at gennemføre dem både i Danmark og i EU.

 

Grænser for tech-giganternes udvikling og anvendelse af kunstig intelligens

Delrapport 2 fra regeringens ekspertgruppe om tech-giganter præsenterer anbefalinger til, hvilke rammer der bør være for tech-giganters udvikling og anvendelse af kunstig intelligens. 

Download anbefalingerne

English version: boundaries for big tech's development and use of artificial intelligence

Regeringens ekspertgruppe består af:

NavnVirksomhed
Mikkel Flyverbom (formand)Copenhagen Business School
Lars ThinggaardTech for Life
Lone SunesenTV MIDT/VEST
Mie OehlenschlägerTech & Childhood
Miriam MichaelsenMedierådet for Børn og Unge
Pernille TranbergDataEthics
Rebecca Adler-NissenKøbenhavns Universitet
Rikke Frank JørgensenInstitut for Menneskerettigheder
Sune LehmannDanmarks Tekniske Universitet
Thomas BolanderDanmarks Tekniske Universitet
Peter SvarreDigital strateg, foredragsholder og forfatter

Nyheder om tech